Румънските прасенца хит за празниците у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:24 / 10.12.2013
783
Румънски прасенца по 70 лева за бройката са хит сред жителите на пограничните райони в Добруджа. Толкова плащат нашенци за 25-килограмово шопарче при съседите. Пазарът в румънското градче Мангалия измести търговските вериги за добруджанци, които живеят близо до браздата. Всяка събота хората от Дуранкулак изминават 15-те километра до комшиите за шопинг, похвалиха се те.

Нашенци грабят най-много румънски кашкавал и масло, свинско месо, тикви, домати и краставици. Някои дори товарят цели прасета в багажниците на колите си.

В същото време българите пък предлагат на румънците кокошки и пуйки. Цената на една кокошка е 10 лева - заклана и готова за тенджерата. Средно голяма пуйка, в същия търговски вид, излиза около 50 лева. Големите екземпляри струват по 70 лева.

През тази година цената на свинското месо не се е променила в сравнение с миналата и свинското живо тегло се предлага по 2,80 лева, съобщи д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на българските свиневъди. По магазините пък пържолите са между 7 и 10 лева. Браншът през тази година се съживява и се очаква до 30 на сто от месото в магазините да бъде българско, каза още специалистът. За сравнение само преди 12 месеца едва една пета от мръвките, предлагани по щандовете, са били произведени у нас.

Прасетата у нас са със 100 хил. повече през тази година и вече достигат 600 000. Над 4 млн. са били свинете у нас преди началото на прехода. В Добричко също са запазени цените и на свинското месо от миналата година. Килограм живо тегло засега е 3,50 лева, твърдят търговци, но не изключват възможността с наближаването на коледните и новогодишните празници цената да скочи до 5-6 лева. Цяло прасенце у нас пък върви по стотина лева, като теглото му е 10-15 кг. В момента има голям интерес и към купуването на цели заклани прасета или на половинки, каза още д-р Папазов. Връща се интересът към българското месо, сочат неговите наблюдения.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).