Румен Петков: Загубите на "Булгаргаз" от 10 милиона лева са или поради корупция, или поради некадърност, АБВ ще сезира прокуратурата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:43 / 05.12.2022
977
Въпросите, които ще предоставим на вашето внимание са свързани със състоянието на енергийната ни сигурност и обезпечаването на институциите с горива от гледна точка на процедурите, които са включени в нормативната уредба на нашата страна. Това каза на брифинг пред журналисти лидерът на партия АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Първият много тежък за нас въпрос е свързан с проблеми и несправяне от страна на "Булгаргаз“ с ежегодната профилактична дейност, която се извършва на трасето "Кулата-Сидирокастро“, заяви Петков. "За нас това е изключително важно трасе. Оттам преминаваше евтиния азерски газ. На 28 септември т.г. ние сме отправили до председателя на КЕВР заявление да бъдем информирани как и по какъв начин "Булгаргаз“ е гарантирало доставките на втечнен природен газ и договора с Азербайджан от гледна точка защита на националните ни интереси. Предварителният анализ, който направихме с широк кръг експерти, показват, че загубата ще отиде на 10 милиона лева. "Булгаргаз“ не са предприели никакви действия, съгласувани с "Булгартрансгаз“ за недопускане на щети, каквито са предприемани в миналите години, в резултат на което анализът ни сега показва, че на 26 септември "Булгаргаз“ продава 15 хиляди мегаватчаса по 50 евро или 97 лв. А на 27 – 20500 мегаватчаса ги продава по 2,5 евро, което е смразяващо. И детайлната сметка показва, че на 26-ти загубите на "Булгаргаз“ са 3400 милиона лева, а на 27 – 7 милиона лева или общо загубите на "Булгаргаз“ отиват на 10 милиона 340 хиляди лева. Обясненията, че не е било информирано навреме ръководството на "Булгаргаз“ за определени действия, не вършат никому работа. За да загуби за два дни компанията 10 милиона лева, обясненията могат да бъдат две – едното е корупция, другото е некадърност. И двете обяснения рефлектират върху министъра на енергетиката“.

Румен Петков отбеляза липсата на координация между "Булгаргаз“ "Булгартрансгаз“, отговорността за което е на министъра на енергетиката. Той каза също, че въпрос за тези събития е изпратен от страна на АБВ на 28 септември, но отговор все още липсва. Поради липса на реакция от страна на изпълнителната и законодателната власт, ПП АБВ ще изпрати сигнал за тези нарушения, довели до огромни загуби за страната ни, до ДАНС и прокуратурата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (246):
27.08.2024 Над 178 млн. лева е платила държавата авансово на три фирми за разширяването на капацитета на "Чирен"
30.07.2024 Запазва се тенденцията за намаляване производството на твърди горива в
България
10.07.2024 Бивш енергиен министър: Добре че България заведе съдебен иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро
16.02.2024 Експерт: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да
плащаме!
03.02.2024 Ситуацията на "Булгаргаз" е много тежка
23.01.2024 Бивш министър: Сметките ще са много по-високи!
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).