Българското месо е по-скъпо, защото у нас има огромен брой малки кланици, които са високоразходни, смята Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите.
"Проблемът не е във фермите. Българското месо поскъпва в кланиците. У нас най-голямата кланица коли едва 300 прасета на ден. Нужна е армия от ветеринарни лекари, за да бъдат контролирани всички тези места. Контролът е предостатъчен, но вече говорим за физическа невъзможност", коментира той в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.
Производителите на свинско месо у нас се оплакаха, че трупат загуби, заради фалшив транзит на месо от чуждестранни производители.
Хора от бранша коментират, че това месо подбива цената и тя е с 50 стотинки под себестойността си.
Прогнозират и вълна от фалити.
Според Кирил Вътев в последно време се наблюдава добра практика, всеки който очаква внос, да пуска имейл до НАП. Специалистът подчерта, че е друг въпросът дали съвестно се изпълнява този процес.
"Има и игра с ДДС. Ако внесете стока за 1 лев, трябва да платите 20 ст. ДДС. Ако не го платите и продадете месото на 1,08 лв с ДДС, излиза че го продавате на 90 ст плюс 18 ст. Хазната е ощетена с тези стотинки разлика и вие ги прибирате като печалба, която влиза с фактура. Когато НАП регистрира такива случаи не наказва извършителя, а купувача, който си е платил и е на светло", обясни Вътев.