Рилският манастир в огнен капан

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
08:44 / 25.08.2012
600
Рилският манастир е в окопи. Стотици доброволци и войници копаят на ръка с мотики и лопати ровове около Светата обител, за да я спасят от огнения ад. Пожарът в местността Бели бор между манастира и Илийна река гори вече цяла седмица и не може да бъде потушен. Вятърът разнася пламъците по 20-метровите мури, смърчове и борове, тежкатехника не може да влезе в района. Ако посоката на огъня се обърне към светинята, няма как да я овардим, кръстят се жителите на съседните села.

Монасите отслужиха молебен за дъжд. Порой се изсипа над местността преди два дни, но той не пребори пламъците. 40 души от манастира са мобилизирани в местността Празна торба, за да помагат на огнеборците. В битката със стихията е мобилизиран всеки, който има умение и смелост да се хвърли срещу огъня, казаха от пожарната. Цивилните доброволци всеки ден катерят 5 часа в горските дебри и работят под падащи скали и камъни. Два военни хеликоптера и вчера кръжаха над Бели бор, изливайки вода. 1500 дка са захапани от пожара в Рила планина, съобщи шефът на националната пожарна главен комисар Николай Николов. Той призна, че засега успехът в битката със стихията е частичен.

Локализирани са огнищата от двете страни на пожара, сега всички усилия на доброволците и униформените, сред които и полицаи, са насочени към северозападната и югоизточната части. Продължава да гори и пожарът край ж.п. линията София-Дупница до село Тополница. Той лумна в четвъртък и дори спря за ден влаковете. Предполага се, че пламъците са тръгнали от спирачка на товарен трен. Тя е подпалила неизчистените бурени край коловозите.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).