Приемането ни в ЕС и достъпът до свободния европейски пазар дадоха възможност да сверим часовника си. Като цяло рибарският ни бранш се развива в унисон с европейските тенденции, които не се различават и от световните, коментира шефът на рибарската асоциация. Те се насочени към увеличаване на изкуственото производство на риба, миди, мекотели и др. заради застрашително намаляващите рибни ресурси в моретата и океаните. Всяка наша фирма работи според изискванията на ЕС. Преди време гаранцията за качеството се даваше от ДВСК, сега това се прави най-вече от самия производител.
Секторът риболов и аквакултура осигурява за преработвателните предприятия суровини от собствено производство и от внос. Те се преработват на съвременно технологично ниво с високо качество и грижа за безопасността за консуматора. Това се потвърждава от голямото търсене на продуктите с българска марка и все по-засилващите се продажби в Централна и Западна Европа, в Азия и Америка на преработени риби и други морски храни.
В същото време претенциите на световните пазари изискват напълно гарантирано висококачествени и безопасни продукти. Днес това се постига единствено със самоконтрола и вътрешнофирмените мониторингови програми. За да има обаче пълна гаранция, че се спазват всички европейски изисквания, задължително трябва да има и насрещен контрол с акредитирани и референтни лаборатории. Те са, които разполагат с висококвалифициран персонал и адекватно на производствените технологии оборудване, съвременни методи съгласно тенденциите в развитието на сектора. Тяхното осигуряване ще покаже на света съпричастност към безопасността на храните, които предлагаме на най-скъпите пазари, допълни д-р Господинов.
За съжаление, развитието на сектора и завишените изисквания изпреварват лабораторния контрол у нас. Единствената акредитирана лаборатория у нас е към Централния научноизследователски ветеринарномедицински институт и тя е само за три вида токсини. В момента липсва акредитирана лаборатория, например за изследване на шестте морски биотоксина, които идват от планктона. Вярно, в Черно море все още такива не са открити, но няма гаранция, че утре няма да навлязат колибактерии с отпадните води и при силен дъжд. Нещо особено важно за износа на живата черна и бяла мида. За да им се извърши лабораторен анализ, сега трябва да се търсят акредитираните лаборатории в Гърция, Италия. Изпреварващите технологии в рибопроизводството налагат ползването на лабораторни методи и лаборатории извън пределите на страната, което поставя сектора в неконкурентна среда, подчерта браншовикът.
За повече съдействие от институциите и своевременното решаване на въпроса с лабораторния контрол призоваха от двете национално признати рибарски асоциации - Черноморски риболов" и "БГ ФИШ", на среща с представители на Министерството на земеделието и храните, която се проведе миналия месец. Секторът е малък, но производството е с голяма добавена стойност, пазарно ориентиран към износ и създава работни места на много хора. От ведомството обещаха, че на институционално равнище ще бъде обсъдена възможността за изграждане на важната за ибопреработвателите акредитирана лаборатория.
Крайно време е проблемът да бъде решен, защото недостатъчното финансиране на лабораторния контрол в акредитираните и референтните лаборатории на БАБХ не е добър атестат за динамиката на развитието на страната, на рибарството, а и за другите сектори, категоричен е д-р Господинов.