© | | Всеки рибар ще издава на ресторантьорите, купили от него риба, сертификат, в който фигурира номерът на лодката, кога е направен уловът, какъв е срокът на годност. Това стана ясно вчера в Балчик на среща на представители на Областната дирекция по безопасност на храните и представители на туристическия бранш от региона - собственици на хотелски комплекси, курортни селища, наематели на плажни ивици, собственици на търговски обекти и заведения за обществено хранене.Според Димитър Димитров, председател на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите, така всичко се проследява, та ако стане беля, да се знае източникът на проблема. "Срещата ще се провежда всяка година преди началото на активния сезон", прогнозира той.
По думите му това лято не тръгва добре. "Първо, заради лошите метеорологични условия и обилните валежи. Второ - нестабилната ситуация в Украйна. Въпреки че ние сме на 100 процента готови за сезона, притеснени сме от неизвестността по отношение на това как ще се придвижват туристите от руски говорещите държави. Те са номер 1 за Северното Черноморие. 70 на сто от тях идват с автобуси и лични автомобили и само 30 процента - по въздуха. Има спад в резервациите. Не мога да кажа с колко точно процента, но спадът е факт. Туристите от Беларус трябва да минават през Словакия и Унгария, където ги чакат допълнителни визи. От 15 юни започват чартърите за Варна. Според предварителната информация всички седалки са запълнени, но пък ние знаем, че туроператорите ги резервират на 100 процента и не е ясно колко от местата наистина ще бъдат заети. По всичко личи, че ще решаваме проблемите парче по парче", коментира Димитров.
Що се отнася до кадровите проблеми, някои от обектите по морето дори няма да отворят заради липса на персонал.
"Имаме свободни места за абсолютно всички позиции. Най-големият ни проблем обаче е в липсата на камериерки и миячки. Поискали сме помощ от всички професионални училища в страната", каза Димитър Димитров.
Източник: в. "Монитор" |