Рибар улови това чудовище

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:19 / 12.01.2024
681
Гигантска бяла риба с дължина 1 метър и тегло над 10 килограма хвана млад рибар!

Трофеят с много хайвер е уловен от 31-годишния Валери Йонков от София, който влиза с каяк във водите на язовир "Искър". Впечатляващия улов въдичарят прави в последните дни на миналата година, като успява да хване общо пет бели риби, но една от тях наистина впечатлява с размери.

"Към 14 часа видях на сонара пасаж с костури и една дебела точка на 7 метра при 20 метра дълбочина. Заметнах с 13 см силикон да пробвам да подбера рибата. Последва мощен удар. Допусках, че е голяма бяла риба, но не предполагах, че е чак толкова голяма! Водих битката внимателно, за да съхраня живота й. Все пак я изтеглих сравнително бързо до повърхността. Страхотна бяла риба с дължина 1 метър и тегло 10,5 килограма. Направих фотосесия и побързах да я пусна. Коремът й видимо бе натежал от хайвер и беше редно да даде поколение. Разбира се, дарих свободата и на останалите хванати риби, както правя винаги", разказа Йонков, цитиран от официалния сайт на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

Младият рибар признава, че риболовният излет е бил труден, тъй като хищните риби били много мнителни и лениви, но в крайна сметка успява да се поздрави с отличен екземпляр.

Женската бяла риба започва да изхвърля хайвера в края на февруари. Плодовитостта й е до половин милион яйца, които са бледожълти и се отлагат по растения, по пясъчното дъно или по камъни, пише "България Днес". Размножава се през април-май, а ларвите се излюпват няколко дни след това.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).