Режат парите на Бърза помощ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
12:22 / 08.07.2010
500
1/3 по-малко пари получават центровете на Бърза помощ в страната. 600 хиляди под сумата вече е получил филиалът на спешната помощ в София. В Пловдив пък средствата са орязани с 20 на сто. Засега центровете не са натрупали дългове, но ако недофинансирането продължава до края на годината, екипите на Бърза помощ ще дължат пари за гориво, марки и лекарства.

Според изчисленията, направени от шефа на спешната помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов, ограниченията няма как да стигнат изискуемите от здравното министерство 29,4%. Д-р Стойнов вижда като възможност за икономии да не се случи предложеното 10-процентово увеличение на заплатите в сектора и да се намалят капиталовите разходи. Така ще се спестят 5 милиона от трудови възнаграждения и 15 милиона от ремонти, строителство и др. В момента средната заплата на докторите от спешния сектор е 454 лева.

Центровете за спешна медицинска помощ в страната ще имат нужда от повече гориво и медикаменти. Евентуалното съкращаване на отделения в болниците в по-малките общини ще доведе до драстичен ръст на пациенти, прогнозираха лекари от Шумен. Към момента се справяме, но работим буквално на минимума, каза бившият депутат от "Атака" и шеф на спешното отделение в града д-р Илиян Илиев. Преди около месец в сайта на здравното министерство се е появила информация за намаляване на бюджети с около 30%, но впоследствие шефовете на центровете били информирани, че ножицата не касае тях.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Редки имена празнуват днес
МВР опроверга твърдението на икономистите, че са "най-раздутата и...
Окриха грешка при изчисляването на минималната заплата
Решават за абсолютната забрана за продажба на райски газ за физич...
Как да проверим здравния си статус и редовно ли работодателят ни ...
Определят номерата на партиите и коалициите за вота на 27 октомвр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).