Ректорът на УНСС: Мит е, че студентите в България са прекалено много

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:52 / 27.06.2024
1279
Регулацията на приема на студенти трябва да бъде спрямо качеството на образованието в различните университети. Това заяви в ефира на БНТ проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. 

Така той реагира на новината, че за втори път в рамките на няколко месеца бизнесът разкритикува просветното министерство заради недалновидно планиране на приема на студенти. 

По-рано през февруари и сега, от Асоциацията на индустриалния капитал в България настояха в своя позиция за по-добро обвързване на обучението с актуалните и бъдещите нужди на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висше образование.

"Мит е, че студентите в България са прекалено много. Има на Евростат статистика, която измерва броя на висшистите между 24 години и 37 години, които са в активна възраст и учат повече. България е някъде на 17-о - 20-о място в Европа по брой на висшисти на 100 000 души. Всеки ден се срещам с представители на бизнеса, които казват - "Дайте ни квалифицирани специалисти, дайте ни хора, които да работят"", подчерта проф. Димитров.

Според него зависи от самия университет да поддържа връзка с бизнеса и да предлага адекватни специалисти за работната среда:

"80% от банкерите в България например са възпитаници на УНСС. Имаме бизнес академии, майсторски класове, възможности за стаж. Ако намалим държавната поръчка, съвсем няма да има специалисти. Ако ви се вижда скъпо образованието, опитайте с невежество - това е стар израз много валиден за това нещо. Висшето образование е за цял живот, то дава възможности след това за промяна в това, което сте правили, променя мисленето. Някои университети, някои специалности произвеждат чудесни специалисти, държат връзка с бизнеса, имат чудесни резултати. Където обаче качеството е слабо, държавата би трябвало да регулира възможността на някои университети да обучават. Икономисти примерно се обучават в 20 университета, има 16 факултета право. Регулирането трябва да е спрямо резултатите", допълни ректорът на УНСС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).