ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рецепта за добра ракия: На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу | ||||||
| ||||||
Но нещо, което е много важно при приготвянето на ракия, както и на зимнината и туршиите -това са мерките за безопасност, така че да не се стига до тежки инциденти, свързани изгаряния, предава NOVA. Стойчо Бодуров за втори път вари ракия този сезон. Предпочита да е от кайсии. "Тази година е много плодородна специално за кайсиите, направих си истинска ароматна кайсиева ракия". И разкрива тайната си рецепта за добра ракия. "На един килограм захар се слагат 4 литра вода и едно пакетче лимонтозу. Материалът трябва да стане тогава, когато няма захарност в него, когато стане на нула захаромера - вече материалът е готов за варене". Кайсиевата ракия е най на почит в Североизтока. "Тази година може да се похвалим с доста добра реколта от плодове, като се започне от кайсиите, както знаете в нашия район се славим с добра кайсиева ракия. Започнахме да варим плодови ракии от круши, праскови, сливи сега ще започнат тепърва", посочва собственикът на дестилерия Иво-собственик на дестилерия Цената за изваряване на ракия е по джоба на всеки, казват клиентите. "Излиза около 5-6 лева литъра. Да кажем от един 200-литров казан може да изкарат около 20 литра до 30 литра ракия готова за консумация. Варира от 70 лева до 100 лева, в зависимост от това дали клиента си носи дърва", допълва Бодуров. И като заговорихме за дърва и подготовка на казаните за ракия, стигаме и до мерките за безопасност, защото инцидентите при приготвянето не са малко. "Тук в района, един наш колега има сериозно изгаряне, при което се стигна до постъпване в "Пирогов", разказва друг собственик на дестилерия Станислав. Затова в тази дестилерия задължително се работи със защитно облекло. "Като се има предвид с какво се работи - с много горещи флуиди, огън. Трябва да се вземат предпазни мерки като ръкавици от негорим материал, престилки, които да те покриват почти целия, пак от негорим материал и устойчиви на високи температури, предпазни обувки", допълва Станислав. А за да стане добра, мека плодовата алкохолна напитка, задължително условие са и качествените плодове. "Този плод, който може да го изядете, става за ракия. Това е тайната. Хубави плодове - хубава ракия", посочва Иво. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
ВиК Бургас: Тук няма да има вода днес
05:00 / 13.11.2024
Спират водата на тези места днес в Бургас
09:24 / 12.11.2024
Инцидент на пешеходна пътека с момиченце от Айтос
17:09 / 12.11.2024
Меденруднишката батка в "Биг Брадър" пак счупи тъпомера
10:19 / 12.11.2024
Първи подробности за мегаакцията на АМ "Тракия"
15:47 / 12.11.2024
3 инцидента на пешеходни пътеки в Бургаско, борят се за живота на жена!
10:09 / 12.11.2024
Отлични новини за туризма в Бургаско
12:05 / 13.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета