Разрешиха джетовете да теглят "банани", лодки и други морски атракции

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:06 / 18.05.2012
730
Развързаха ръцете на концесионерите на малки плажове с промени в наредбата за джетовете. За първи път от този сезон скоростни водни мотори може да предоставят и стопаните на плажове, които са по-малки от 500 метра.

Досега на тези ивици употребата на джетове беше забранена. Единственото условие е между два водни коридора да има разстояние от поне 500 метра.

Друга новост след промените в наредбата е, че вече джетовете имат право да теглят "банани", лодки и други морски атракции. До миналия сезон тази дейност бе разрешена само за лодки. Експертите обаче са преценили, че джетът не е по-малко безопасен. Тук обаче също има строги правила. Ако воден мотор се използва за теглене на платформа, върху него трябва да има задължително двама души - единият да отговаря за управлението, а вторият да наблюдава хората върху платформата и в случай на нужда да скочи във водата, за да им помогне. "Джетът е безопасен, защото няма перка отзад и дори "бананът" да се обърне и хората да паднат във водата, няма как да се нарежат", заяви шефът на Морска администрация-Бургас капитан Живко Петров.

За арендаторите на джетове отпада задължението да осигуряват спасителна лодка за всеки коридор. Достатъчно е да има една лодка за три коридора, но трябва да е разположена в средния. Другата промяна е, че се разрешава спасителните екипи да се придвижват не само с лодки, а и със специализирани джетове, които са оборудвани с аптечка и всичко необходимо за първа помощ.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).