Разпространиха препоръки как да се действа при високи температури

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:37 / 03.08.2010
903
Гражданска защита разпространи препоръки към гражданите как да се действа в горещините, за да се предпазим от топлинни и слънчеви удари и други инциденти:

- Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора;

- За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи;

- Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма;

- Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности;

- Употребата на алкохол може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми;

- Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства /напр. влизане и излизане от автомобил, паркиран на открито, в който температурата може да достигне над 40 градуса, и в охладено помещение/ трябва да става внимателно.

При влизане в автомобила трябва да се отварят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса може да предизвика колапс, особено при хора със сърдечносъдови заболявания;

- Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.

Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата, по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Затварят от днес част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Почина Борис Бекяров
Доц. Кунчев: Хора, моля ви, не им се връзвайте на глупостите и не...
Полицай е загинал при катастрофата край Стара Загора
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получава...
Има загинал при катастрофата край Стара Загора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).