ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разкриха какво всъщност има в българските кренвирши | ||||||
| ||||||
Експериментът беше направен от MU-Sofia Pathology - фейсбук страница на студентите по патология в столичния Медицински университет, и бързо стана една от най-споделяните и коментирани публикации в Мрежата. "Детето ми обича кренвирши. Реших да видя какво всъщност има в тях" - започва своя разказ в картинки член на групата MU-Sofia Pathology. Сред находките в малотрайния колбас, освен от 1 до 15% месо, под микроскопа се виждат мастна тъкан, хрущяли, кожа, части от артерии, нервни влакна, растителни семки и клетки, големи участъци от мазнина и вода, протеини с неясен произход. След като експериментът на младите патолози стана хит в социалната мрежа, авторът му бе потърсен за интервю от bTV, но отказа да застане пред камерата. Той обаче подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите - нужно е и химично, и токсикологично такова. По думите на дългогодишния производител Теодор Янков нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат - пилешки кожи, както и изрезки и заместители: "В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам - българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини". Янков апелира за закон, чрез който на търговските витрини да се направи разграничение между тези колбаси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти Според проф. д-р Стефан Драгоев - член-кореспондент на БАН и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо. Професорът гарантира, че тези продукти не са опасни за здравето ни: "Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация", коментира той. Кренвиршите са най-консумираният колбас в България. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 26.09.2020 г.
0
на 25.09.2020 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Спират водата на тези места в Бургас днес
10:02 / 29.11.2024
Дойде от Айтос в Бургас, за да краде
09:16 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета