Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разбиха престъпна група, свързана с притежание и търговия на културно-исторически
Автор: Рени Атанасова 17:14 / 01.08.2024Коментари (0)1382
Шестима души са задържани за притежание и търговия на културно-исторически в област Стара Загора. Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Николов по време на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Стара Загора и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ (ГД БОП), предаде репортер на "Фокус". По думите му групата е действала от януари миналата година до настоящия момент при изключителна конспиративност.

"Претърсени са над 15 обекта, разпитани са свидетели, включително пред съдия.Членовете на групата са от градовете Стара Загора, Мъглиж, Симеоновград и Гълъбово. Най-младият е на 39, а най-възрастният – на 61 години. Един от тях е осъждан, трима са неосъждани, а двама са реабилитирани, като единият има обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за същия вид престъпления и за измами, както и за държане на наркотични вещества. Действията, които протекоха вчера за неутрализиране и задържане на престъпната група, са в резултат на доброто взаимодействие с ГД БОП, като на 31 юли въпросните лица са задържани“, коментира той. 

Намерени и иззети са голямо количество културно-исторически ценности, различни по вид и на различна стойност, която предстои да бъде установена. Престъпленията, свързани с групата, са търговия и притежание на културно-исторически ценности, археологически обекти и тяхната незаконна продажба, посочи той и уточни, че става въпрос за артефакти, които не са били регистрирани по съответния ред, а членовете на групата са разполагали със значителен брой такива. 

Окръжна прокуратура – Стара Загора повдигна четири обвинения на шестимата мъже за участие в организирана престъпна група за периода от месец януари 2023 г. до 31.07.2024 г. за държане и отчуждаване на археологически ценности в нарушение на Закона за културното наследство. Те имат различни обвинения за предлагане на културно-исторически ценности, като един от тях е обвинен и за незаконно държане на огнестрелно оръжие  и боеприпаси.

Мъжете са били задържани при специализирана полицейска операция на територията на област Стара Загора, проведена на 31 юли 2024 г. от служители на ГДБОП – МВР под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.  В хода на проведените процесуално-следствени действия са били извършени претърсвания, лични обиски, намерени и иззети са били археологически ценности, металдетектори, тефтери и бележки, мобилни телефони, техника и др.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо тях.

На пресконференцията присъстваха Георги Николов, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Стара Загора, Георги Видев, прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора, и Мариан Митков, началник на отдел в ГДБОП, гр. Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: