Радев: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:39 / 06.02.2023
1395
Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Христиан Пендиков, който бе нападнат в град Охрид, заради открито отстояваната си българска идентичност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни.   

Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, подчерта държавният глава. Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната, посочи президентът. Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи още държавният глава.

Президентът Румен Радев поздрави майката на Христиан Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име.

Виж коментарите (0)

Още по темата (862):
05.10.2024 Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС
29.09.2024 Соломон Паси за отношенията между България и РСМ категоричен: Единственият печеливш е Русия
28.09.2024 Красимир Каракачанов: Господин Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България
25.09.2024 Проф. Неделчев: Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, което е един тупик
16.09.2024 Радев с първи коментар след срещата с президента на РСМ 
16.09.2024 Президентски съветник за визитата на Гордана Даковска: Ако държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената й в заведението?
Още новини от Национални новини:
Известен българин: За първи път ми се случва със сметката да ми д...
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Зверска катастрофа на АМ "Тракия"
Диагностицирането на този дефицит става чрез преглед при ендокрин...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).