Работещите вкъщи - с трудов договор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:13 / 06.10.2011
753
Работещите дистанционно ще могат да сключват трудов договор с работодателя, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Кодекса на труда. Те ще се възползва от всички осигурителни и трудови права, каквито имат останалите служители в компанията. За целта между работника и работодателя ще бъде сключван индивидуален или колективен трудов договор.

С промените се урежда възможността заетите лица да работят чрез използването на информационни технологии, обясни пред журналисти заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ). Тази форма на труд е подходяща за счетоводители, компютърни специалисти, журналисти, художници. Тя ще облекчи хора, които искат да съчетават личните си ангажименти с трудова дейност - майки с деца, хора с увреждания, уточни Ангелова.

Отпуските и почивките се определят според установената в кодекса междудневна и седмична почивка. По желание в индивидуалния договор ще има възможност да се изключи извънредният, нощният труд или работа по време на национални празници.

Възнагражденията на работещите от разстояние също се определят в индивидуалния трудов договор в съответствие с трудовото законодателство и вътрешните правила в предприятието. Те имат право на допълнителни бонуси, както и да се възползват от социалната програма на компанията.

С промените се уреждат и условията за предотвратяване на злоупотреби от страна на работника с предоставеното му
оборудване и техника - извън пряката си дейност служителят ги ползва "в рамките на разумното и добрите нрави". На свой ред работодателят трябва да уведоми предварително писмено работника за отговорностите и санкциите при нарушение.

До момента няма официални данни колко души се трудят по този начин, посочи Светлана Ангелова. Статистиката отчитала само надомните работници у нас - между 200-400 хиляди души. През ноември предстои още една промяна в Кодекса на труда, с която ще се регламентира дейността на агенциите за временна заетост.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).