Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пуснаха срещу 15 бона главатар на банда за каналджийство
©
Архивна снимка
Апелативен съд – Бургас измени мярка за неотклонение от "задържане под стража“ в "парична гаранция“ в размер на 15 000 лева спрямо обвиняем за ръководене на престъпна група за трафик на мигранти.

Предявеното на Красимир Г. обвинение е за това, че в периода от неустановена дата в началото на 2023 г. до 21.02.2024 г., на територията на България, в съучастие с А. Р. като съизвършител е ръководил организирана престъпна група на шест лица, съставена с цел да върши съгласувано в страната престъпления против реда и управлението по чл. 281 от НК, като групата е създадена с користна цел, да набави за себе си, имотна облага като противозаконно подпомага чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 1, вр. ал. 1 от НК, във вр. с чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

По данни от разследването обвиняемият давал разпореждания на участниците в групата, осигурявал отделни лица, или групи, които не са български граждани, получавал GPS координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства между тях. Красимир Г. е осигурявал и  транспортните средства, извършвал контрол върху движението на съответните МПС, превозващи чуждите граждани до оставянето им на съответните координати, което извършвал посредством т.нар. “пилотен“ автомобил за следене на полицейски патрули и своевременно уведомявал шофьорите на транспортните средства.

Общо шест лица - Красимир Г., А. Р., М. И., Р. Ш., М. С., и  М. Щ. и са привлечени по досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година.

Обвиняемият  Красимир Г. е задържан под стража с определение на окръжния съд от 23.02.2024 г., като законността на мярката за неотклонение е била проверена през м. юни и м. септември и тя е била потвърдена. С определение от 10 октомври Окръжен съд – Бургас не е уважил новото искане за по-лека мярка за неотклонение и е потвърдил постоянния арест, което определение обвиняемият обжалва пред Апелативен съд – Бургас.

Въззивната инстанция намира жалбата за основателна. Според апелативните съдии и към момента е налице обоснованото от доказателствата предположение за вероятността обвиняемият да е осъществил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Установени целите на престъпното сдружение, неговият персонален състав и йерархия, и личното участието на обвиняемия.

Настоящият въззивен съд посочва, че разследването е в заключителната си фаза, поради което заключава, че изпълняваната до момента мярка за неотклонение "задържане под стража" е реализирала в пълнота предназначението. Освен това до дни изтича максимално допустимия срок на задържането на лицето в досъдебното производство.

Съдът взема предвид и факта, че обвиняемият е неосъждан, има родителски ангажимент към две непълнолетни деца, оказал е съдействие на разследващите органи за установяване на обективната истина, включително направените от него фактически признания, разполага и с установен и известен на съответните органи адрес, който действително обитава.

Съдът приема, че следва да се определи мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 15 000.00 лева, която сума съответства на естеството, интензитета, високата степен на организираност и обществена опасност на деянието и е съобразена е с имотното състояние на лицето и с предвиденото за това тежко умишлено престъпление наказание.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: