Психолог: Над 30% от българските семейства решават проблемите си чрез агресия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
15:52 / 30.03.2011
754
Над 30% от семействата в България решават проблемите си чрез агресия. Това каза психологът Иван Игов. Всяко дете усвоява уменията за справяне от средата, която го обкръжава. Ако средата е агресивна и детето вижда в семейството агресивно справяне с проблеми и конфликти, е естествено и то да започне да реагира по такъв начин към света, който го заобикаля. Това е началният тласък, заради който едно дете може да прояви агресия. Иван Игов допълни, че факторите, които отключват агресията при децата, са много и различни. Детето може да има и някакъв вид обучително или поведенческо затруднение.

"В нашето училище децата със специфични обучителни затруднения не са добре приети. Има някакъв механизъм, но дори и за най-малките учебното съдържание е толкова сложно, че такива деца се чувстват в не своя среда, нормално се фрустрират и стават агресивни", каза още Игов. От психологическа гледна точка за агресията или насилието в училище, причината е поведенческата фрустрация.

"Фрустрацията е онова усещане или състояние, в което всеки би изпаднал, когато иска да направи нещо, но друг му пречи", обясни психологът и уточни, че когато се говори за агресивно поведение, не бива да се говори само за агресивното поведение насочено навън - дете, което отговаря, капризничи се държи грубо. Всъщност психологическият смисъл на агресията или отговорът на фрустрацията може да бъде и агресия, обърната навътре - интраполитивна агесия, когато човек започва да се обвинява за неуспехите си. Такива самообвинения водят до чувство за малоценност, развиване на комплекси и състояние, което в детската психология с нарича безнадеждност и детето може да посегне на живота си. Иван Игов подчерта, че страната ни е на едно от първите места по самоубийства на деца.

"Представете си два класа, които в края на годината няма да ги има. Не защото се е случило нещо на децата, а защото те сами са посегнали на живота си", коментира психологът. По данни на УНИЦЕФ в България годишно се самоубиват между 40 и 50 деца.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
Дървеници нахапаха жена във влак на БДЖ
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).