Прокуратурата предложи парична гаранция за Румен Гайтански

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:59
174
Прокуратурата предложи парична гаранция за Румен Гайтански. Съгласи се с адвокатите, че здравословното му състояние е влошено, както и, че вече не може да повлияе на разследването, тъй като значителна част от свидетелите вече са разпитани, предаде репортер на "Фокус".

Съдът даде ход на делото, като отказа на защитата то да бъде при закрити врата. Подсъдимият поиска по-лека мярка за неотклонение, заради влошено здравословно състояние. Защитата представи документи, удостоверяващи поставените диагнози на Вълка.

Защитата потвърди искането на Гайтански за промяна на мярката за неотклонение, която към момента е "задържане под стража". Тя заяви, че разследването е в една напреднала фаза и тя по никакъв начин не води до вината на Румен Гайтански. "Смятам, че няма опасност моят доверител да извърши друго престъпление, нито да се укрие. Опасността да се укрие не съществува, тъй като същият се яви доброволно пред разследващите органи", заяви адвокатът на Гайтански.

"Иззети са множество документи, които прокуратурата счита като относими към обвинението. Тези документи са предадени доброволно. Моят доверител е съдействал изцяло на прокуратурата и по никакъв начин не е попречил за събирането на доказателствата, отнасящи се към делото. Медицинските документи, които представих на съда доказват, че на втория ден от задържането Гайтански е пребивавал в болницата към затвора в София, където има почти двумесечен престой. Г-н Гайтански е на почти 67 - годишна възраст и пребиваването в ареста доказва влошаването на здравословното му състояние", каза адв. Гълъбова. "Ако бъде променена мярката за неотклонение, това по никакъв случай няма да даде шанс за извършване на друго престъпление", каза адвокатът на Вълка.

"От разпити на свидетели и претърсвания на адреси, считаме, че са събрани достатъчно доказателства, доказващи вината на Гайтански. На обвиняемия е оказвано лечение и наблюдаващите прокурори са се отзовавали на всички искания за настаняване в лечебно заведение. В действителност Румен Гайтански се нуждае от адекватно лечение заради влошеното му здравословно състояние. Считаме, че няма опасност обвиняемия да повлияе на разследването, нито на свидетелите, защото те вече са разписани. Смятаме, че не може да извърши друго престъпление, или да се укрие. Предлагаме да промените мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция", посочи прокурор по делото.

Припомняме, че той беше задържан по обвинение за подбудителство по случая с необезпечен кредит за повече от 148 млн. лева от Българска банка за развитие. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

На последното заседание на Апелативния съд Гайтански определи обвиненията по свой адрес като "скалъпена работа“. Бизнесменът беше задържан след като в средата на август доброволно се предаде на органите на реда. По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата, получила кредита.

Методи ГЕОРГИЕВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
17.10.2024 Наблюдаващ прокурор по делото на Вълка: Няма доказателства за отмяна на обвиненията към Стоян Мавродиев
17.10.2024 250 000 лв. парична гаранция за Гайтански
02.10.2024 Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
06.09.2024 Това е луксозният автомобил, открит в гаража на сарая в Росенец и свързан с разследването срещу Вълка
06.09.2024 Полицията иззе луксозен брониран автомобил и лодка от Росенец, издирвани по разследването срещу Вълка и Стоян Мавродиев
27.08.2024 Доган вече не е част от борда на директорите на ТЕЦ "Варна"
Още новини от Национални новини:
"Български пощи" преустановява премането на пратки от Иран и Ирак...
Въпреки призивите: Пленума на ВСС няма да отмени процедурата по и...
Говори близък на семейството на починалата Биляна
Каква зима да очакваме
Йотова: Процедурата за избор на главен прокурор е резултат от про...
Радев: Партиите час по-скоро да решат своите вътрешни проблеми


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).