Професор: У нас има много суровини, които не разработваме

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:58 / 06.06.2024
1233
България е трета по добив на мед и четвърта по добив на злато в Европа. Цените на двата ценни метала са с непрекъснат ръст на международните пазари в последните месеци. Има много стратегии за развитието на енергетиката в България, но няма реализирани стратегически проекти, коментира почетният председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Николай Вълканов. "У нас има много суровини, които не разработваме, а тези, които разработваме, са на свършване“, посочи той на 6-ия европейски минен бизнес форум, който се проведе в София. 

В България метални полезни изкопаеми се добиват от 85 000 декара, неметални – индустриални минерали, върху близо 62 000 декара. Добивът на нефт и природен газ се осъществява върху над 153 000 декара, на твърди горива от 728 000 дка, строителни материали от 102 000 декара, а на скално-облицовъчни материали – на близо 10 000 декара.

Манифест

Енергийният преход е невъзможен без ресурсната обезпеченост на икономиките и конкурентоспособността. Това заяви служебният заместник-министър на енергетиката Красимир Ненов пред форума. На него бе представена за първи път новата европейска правна рамка, манифест за развитие на сектора във връзка с новите отговорности на прехода към неутрална енергетика и належащата нужда от важни суровини. 

34 суровини са дефинирани като важни, а 17 от тях са от стратегическо значение и ще има много сериозно търсене за тях. Трябва да укрепим всички етапи от веригата на доставки и да работим с другите държави, за да постигнем целта с 10% да се вдигне добивът на важните суровини до 2030 г. За постигането на целта са необходими 25-30 нови стратегически минни проекта и да намерим начин минното дело в Европа да е устойчиво, заяви генералният директор на Euromines Рол Къби.

Ресурси

Трябва да има европейски комисар, който да се съсредоточи върху достъпа до суровини, каза главният изпълнителен директор на шведската индустриална асоциация Svemin и член на Изпълнителния комитет на Euromines Мария Сунер. Трябва да се подобри добивът на суровини на европейския континент чрез промени в законодателството, разрешителни и други режими. Да се прецени какви суровини са ни нужни. В стратегическите проекти трябва да има изгода както за ЕС, така и за третата държава - инвеститор или доставчик на ресурса.  Регламентите за запазване на околната среда не трябва да пречат за запазване на ресурсите. Защото в момента над 65% от ценните материали са зависими от трети държави. Съобщено бе, че е постигнато ниво - 25% от стратегическите суровини да се осигуряват чрез кръгова икономика, рециклиране на ценни метали и суровини, предава "Телеграф".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).