Професионалните гимназии – след VII, вместо след VIII клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:01 / 15.04.2012
630
Желаещите да учат за хотелиери, хлебари и фризьори ще се записват в професионалните гимназии след седми клас, а не както сега - след осми. Приемът в професионалните училища, популярни като техникуми, ще бъде с оценка от матура. Това предвижда новият проектозакон за училищно и предучилищно образование. Според него основното образование се придобива след завършен седми клас, вследствие на което изпитите за прием след осми вече няма да има. Промяната ще засегне предимно професионалните гимназии, които записваха деветокласници. В сегашния закон приемът в езикови паралелки след осми клас също е позволен, но гимназиите записват предимно след седми.

През следващата учебна година приблизителният брой места в езиковите и професионалните гимназии е 38 472, като завършващите седмокласници през учебната 2011/2012 година са 58 256, съобщиха от просветното министерство.

Най-желаните направления в професионалните гимназии са "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", "Растениевъдство и животновъдство", "Електротехника и енергетика", "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника", отчетоха пред "Монитор" от ведомството. Гимназистите налитали и на специалности, свързани с машиностроене, хранителни технологии, туризъм, счетоводство и горско стопанство.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?
От Meteo Balkans предупредиха: Нещо страшно се образува в Черно м...
Корабите от Противоминната военноморска група излязоха на море
За първи път в национален ефир: Изкуствен интелект чете новини в ...
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).