ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. д-р Илиана Начева: България е третата държава в света произвела космическа храна | ||||||
| ||||||
"Космическата храна или така наречената лиофилизирана храна, или още срещана като "фриз драй“, това са продукти, които са получени чрез един процес, наречен сублимационно сушене. Идеята е предварително да бъдат замразени продуктите, след което изсушени под вакуум с постепенно повишаване на температурата до достигане на температури 30-35 градуса. По този начин продуктите преминават от замразено състояние, т.е. кристалите сублимират директно в пара и се прескача фазата на течност. Така получените храни и продукти имат запазена форма, такава, каквато е била първоначалната им,“ разказа за технологията на производство на храните проф. Илиана Начева, като допълни, че самата технология на сублимационно сушене позволява да се съхранят изцяло вкусовите качества и целия набор от биологично активни компоненти в продуктите.“ Създаването на лабораторията е било свързано с двата полета на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, сподели още директорът на ИКХТ: "За първия полет е създаден един т.нар. пакет, който е бил промоционален, съдържащ само лиофилизирани плодове и ядки и лиофилизирана лютеница. Впоследствие за втория полет на Александър Александров, който е по програма "Интеркосмос“, са създадени една широка гама от лиофилизирани храни, едно богато меню, т.нар. първо българско космическо меню, с което разбира се ние много се гордеем. И по този начин се нареждаме на трето място в света за онези години по производство на такъв тип храни.“ "Продуктите създадени чрез сублимационно сушене запазват своя външен вид, аромат и вкус. Целият вкусово-ароматен комплекс и биологичните им свойства са напълно запазени. По този начин могат да бъдат таблетирани, смелени на прах и това позволява тяхното лесно пренасяне и не е необходимо съхранението им да протича в хладилни условия. Подходящо опаковани могат да бъдат съхранени 5 до 10 години, разказа още проф. Илиана Начева. Проф. Илиана Начева допълни още, че в момента мащабно производство на такива храни няма. "В момента работим в няколко насоки. Освен лиофилизирани храни работим и върху функционални продукти, които са на основата на биологично активни вещества, които извличаме, идентифицираме и влагаме в различни продукти с цел създаване на функционални, по-бутикови продукти. От друга страна имаме и разработки, насочени към армията – различни видове хранителни пакети. Голям интерес към тях има от арктическите мисии, от алпинисти, които се занимават с екстремни спортове. Имаме възможност да изолираме и идентифицираме различни видове биологично активни вещества от различни растителни източници, които могат да бъдат влагани в различни продукти, и така да се получат продукти с по-висока добавена стойност, което е нашата цел. “ |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Спират водата на тези места в Бургас днес
10:02 / 29.11.2024
Дойде от Айтос в Бургас, за да краде
09:16 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета