Проф. Донка Байкова: През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:53 / 18.07.2023
813
В такъв горещ период трябва да подпомогнем нашите физиологични потребности и процеси. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Центърът на терморегулацията се намира в междинния мозък, обясни тя. Човешкият организъм се справя с горещините чрез излъчване на топлината от тялото чрез изпотяване и изпарение на потта. "Това означава загуба на вода, соли, малко въглехидрати и витамини“, обясни специалистът.  

Препоръчителното количество течности през зимния период е 30 мл на килограм телесно тегло, но през летните месеци то трябва да достигне до 50 мл.  

Проф. Байкова препоръча да не се излиза в най-топлите периоди от деня между 11.00 и 17.00 часа, ако не е наложително. В този диапазон законодателството е уредило активна трудова дейност на открито да не се извършва, отбеляза тя.  

Важно е преди да се излезе навън, организмът да бъде подготвен с поне 700 мл изпита вода. Разликата между помещение с климатик и температурата на околната среда не трябва да е повече от 8 градуса, подчерта проф. Донка Байкова. "Когато вече сме навън, на всеки половин час, най-много 45 минути да подкрепяме организма си с половин литър вода. Жаждата е закъснял симптом от обезводняването“, предупреди проф. Байкова.  

Алкохолът има диуретично действие, т.е. от организма се излъчват допълнителни течности, подчерта проф. Байкова. "Не е препоръчително в най-горещите часове да пием алкохолсъдържащи напитки. Възстановяване на физиологични загуби чрез бира може да има само и единствено ако тя е придружена от същото количество вода“, обясни тя.  

През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни. Мазните храни са носители на много калории и са енергийни източници. "В тялото ни ще се образува топлина, която трябва да излъчим по някакъв начин, за да регулираме температурата на тялото си. Ето защо е важно храните да бъдат леки. През този период организмът ще се лиши и от своите излишни мазнини. През топлите периоди на годината сваляме поне два-три килограма“, уточни експертът. 

Важно е загубата на витамини чрез потенето да бъдат компенсирани с много пресни плодове и зеленчуци, допълни проф. Байкова. Консумацията на месо трябва да е умерена – нетлъсто свинско месо, пилешко, заешко. Добре е да се наблегне на рибата, допълни специалистът по хранене.  

При топлинен удар или прилошаване заради горещините пострадалият трябва да бъде пренесен на хладно място и да бъде охладен чрез студени компреси и вода.  

Децата са по-уязвими от възрастните, тъй като тяхната терморегулация не е в състояние да се приспособи толкова лесно към околната среда. Лицата над 65-годишна възраст също са с понижени адаптивни способности. "Това са рисковите групи от населението, както и хората, които приемат лекарства“, посочи гостът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1107):
27.06.2024 Потрес! Ето как изглежда стая 5 звезди в Приморско
05.02.2024 Цените на чадърите и шезлонгите на плажа скачат нагоре!
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).