Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Даниел Вълчев: 15 септември и 24 май са най-важните дати в българския календар
Автор: Екип Burgas24.bg 11:36 / 15.09.2024Коментари (0)812
©
15 септември, заедно с 24 май, са най-важните дати в българския календар. Това заяви Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ пред bTV. "Това е връзката между тези, които ние сме били, и нашите деца. Спомняме си за учителите, как сме прекрачили училищния праг, звънецът как е звънял. После изпращаме своите деца“, каза Вълчев. 

По думите му хората в цял свят очакват от училище две неща – да даде знания на децата и да продължи тяхното възпитание, което би трябвало да е започнало в семейството. Съвременните образователни системи, според него обаче са в криза и по двете линии. "Преди 200 г. е публикуван Рибния буквар и там пише какви животни са крокодилът и носорогът, днес този въпрос очевидно не стои, ролята на учителя се е променила и вместо да каже колко е дълга р. Нил, защото аз мога да го потърся и да разбера всичко, ролята е по-различна – да подреди знанията и да предизвика традиция на критично мислене у децата, за да могат те да различават кое е вярно и кое не“, каза Вълчев.

Другото очакване от учителите е да попълнят дефицитите на родителите. "Това е изключително голяма отговорност и някога е можело да бъде покрита. Фигурата на учителя е продължение на фигурата на родителя. За съжаление в момента самото българско семейство не е в особено добро здраве, ние сме разколебани какво да разрешим и какво не. Това се пренася върху учителя – ако едно дете не уважава родителите си, ами съседите и т.н., то няма да уважава и учителя“, добави Вълчев.

Според него едно време се е казвало, че трябва да учиш, за да станеш голям човек, но през последните 30 г. обществото дава друг пример - сега трябва да си тарикат, за да успееш.

По една от най-актуалните теми в навечерието на новата учебна година – приетият през лятото закон за забрана на джендър пропагандата в училищата – Вълчев смята, че са важни два въпроса – можем ли да имаме различно мнение от Урсула фон дер Лайен и Демократическата партия на САЩ, а ако имаме, то различната сексуална ориентация за нас норма ли е или изключение. "За мен е по-скоро изключение“, каза Вълчев.

Въпреки това по думите му децата трябва да знаят, че различието трябва да се уважава и различните хора са също хора със същите права, със същия морален статус.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: