"Обучаваме около 60 човека на месец, 20 от които заминават за чужбина. Истината е, че месечната заплата в бранша у нас е 500 или 1000 евро, зависи в какво заведение работиш, а навън е 2-3 000 евро. Всеки работи в крайна сметка за пари. Емоциите и забавлението са до едно време, основно става въпрос за пари", разказва Михаил.
Хотелиери от много европейски курорти вече директно набират персонал у нас за летния сезон. Професионализмът и отговорността са ценени и добре заплатени в държави като Испания, Германия и Австрия.
Липса на желание за работа от страна на българските младежи, обаче отчита Сава Златев, който е в ресторантьорския бранш от 29 години. Собственик е на няколко заведения - едното, от които е на морското крайбрежие. Разказва, че ниското заплащане в бранша не е случайно.
"Набирането на персонал последните няколко години е много тежка работа. Болшинството от хората не са научени на труд и подценяват професията. Смятат, че барман или сервитьор може да бъде всеки, а реално въобще не е така. Желанието на младите да работят в чужбина е съвсем нормално. Говорейки за това съм скептик колко от тях ще успеят".
Независимо от проблемите с набирането на кадри, продължава да расте броят на хотелите по Черноморието ни. Само по Добруджанското крайбрежие, този сезон ще отворят врати около 15 нови обекта, за които ще са нужни над 700 души персонал.