Продават електронни цигари с вид на детски играчки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:28 / 29.05.2024
1183
Вейпове, имитиращи детски играчки, се появиха в квартален магазин в София. Проверка показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките - най-опасното на този продукт.

От Комисията на защита на потребителите веднага реагираха на сигнал на БНТ и направиха проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор.

- Това нещо на какво ви прилича?

"На много пластмасова играчка".

"Това е играчка, която се движи ли, какво?".

"Неква играчка!".

- А бихте ли си го купили ?

"Не, това е за бебета".

- Бихте ли подарили това на дете?

"Защо не?".

- Бихте ли си го купили ?

"Даааа, много е готино".

Вейпчето с вид на детска играчка бе открито в магазин в столичния квартал "Хиподрума".

- Това тука е цигара без никотин ли?

"Със!".

- А, така ли, може ли една лилава?

"Благодаря, чао!".

Стана ясно, че вейпът с вид на детска играчка може и да се зарежда, както и че върви с връзка за носене около врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още, че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Не откриха притеснителния продукт другаде освен на мястото, от където го купихме.

"Сега иззетите пратки, една част от които е пред вас, ще бъдат изпратени до МЗ с констативен протокол и те са тези, които трябва да проверят какво има вътре", заяви Мария Филипова, председател на комисията за защита на потребителите.

Тъй като съдържанието на вейпа играчка все още е неясно, можем само да гадаем колко точно вредно за здравето ни е. Специалистът по белодробни болести Д-р Ангелова предупреждава, че безвредни вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

"Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи д-р София Ангелова, пулмолог.

Установено е, че тези вейпове - канела, праскова, ванилия, съдържат 9 химикала, но бостанско проучване доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет.

Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които пък могат да доведат до рак. И ако в магазините в София бе открито само едно място, където се предлагат "детските" вейпове, то интернет е залят. Има устройства с анимационни герои, плодове, роботчета и дори прясно мляко. Предлагат се и с никотин, което е забранено.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат, се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" КЗП.

Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"И те казват: "Ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата". Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, "Живот без тютюнев дим“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).