Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Признават големите заплати за инвестиция
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 06.08.2012Коментари (3)640
© Burgas24.bg
Държавата се сети, че хората са най-голямото й богатство. Да се насърчават не само фирмите, които купуват заводи и машини, но и тези с високи заплати на служителите, гласят промени в Закона за инвестициите. Ако шефът плаща добре и праща работниците на обучения, компанията има шанс да получи сертификат за топинвеститор. Така ще ползват облекчения за осигуровките, като отстъпките могат да достигнат до 18% от дължимата сума, обясни икономическият министър Делян Добрев. За да получат бонуси от държавата, фирмите трябва да дават по-високи заплати от средното за съответната дейност и да назначат кадрите си за поне 5 години. Законът за първи път признава човешките капитали за инвестиция. В момента облекчения ползват само компаниите, които правят вложенията в имоти, предприятия и оборудване.

Високите заплати вече ще се признават за инвестиция. Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които се очаква да влязат в парламента през септември. Те признават като инвестиция вложенията в човешки капитал. Така фирмите, които харчат пари за създаване на високоплатени работни места, вече ще могат да ползват държавни субсидии. Досега за инвеститор се признаваше само този предприемач, който прави вложения в дълготрайни материални активи. По този начин всички IT фирми в страната нямат никакъв шанс да кандидатстват за инвеститорски сертификат, макар да осигуряват стотици работни места. Освен това проектът за допълнение и изменение на сегашния закон предвижда нова форма за субсидиране на инвеститорите.

Идеята е държавата да възстановява частично разходите, направени за социални и трудови осигуровки на работниците. Тази мярка обаче ще засяга само инвестициите в иновации. Ще се подпомагат дейности, базирани на знания или проекти, развивани в административните рамки на най-бедните региони в страната. За да получат субсидии, инвеститорите трябва да осигурят заплати, които надвишават средните в страната за различните икономически дейности. Две години вероятно ще е срокът, в който ще действа данъчното облекчение за броя служителите, наети за минимум 5 г., каза икономическият министър Делян Добрев пред БНР. "Това би могло да спести 18% от разходите за човешки ресурси на предприемачите, избрали България", добави той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пак се създават вратички на никой да прецени, че някой може да плаща по-малко данъци. Да задържиш добър специялист на работа за 5 години не е лесно.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: