През 2013 г. 20% от най-продаваните писатели у нас са българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:28 / 30.12.2013
616
През изминаващата 2013-а сме прочели повече книги от европейски и български автори в сравнение с предходните години, показват данни на експерти от бранша. Положителната тенденция обаче не се отнася за четенето изобщо, където нивата остават постоянни. Все по-голямо място на книжния пазар заемат електронните текстове, но да се говори за край на печатния лист е твърде рано, успокояват експерти.

През изминаващата година 20 процента от най-продаваните автори у нас са българи. В заглавията и на двете най-популярни родни четива може да се открие алегоричен смисъл - "На Изток от Запада" на Мирослав Пенков и "Руският съсед" на Михаил Вешим.

Сред чуждите автори най-продаваните книги в България за 2013-а година са "Ад" на Дан Браун, "Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс, произведенията на турската писателка Елиф Шафак и детската книжка "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини.

От Асоциация Българска книга обаче слагат акцент върху всепроникващата дигитализация. Бъдещето на печатните издания не е розово, ако не бъдат взети мерки срещу пиратството.

Друга любопитна статистика е, че през 2013 г. средната цена на книгите е 11.12 лв., а преди година едва с три стотинки по-малко. Засега не се очаква поскъпване на четивата.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).