Премиерът: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:31 / 18.04.2024
1364
Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация, заяви премиерът Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет, съобщиха от Правителствената информационна служба.

В Брюксел бяха приети Заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси. Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения, добави министър-председателят.

По отношение на Украйна премиерът Димитър Главчев потвърди категоричната подкрепа на България. "Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция“, заяви министър-председателят. По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2 и половина - 3 милиарда евро. Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи.

Премиерът Димитър Главчев изтъкна още подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция. Посоката е да се разширява диалога с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз, добави Главчев.

Министър-председателят Димитър Главчев е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (649):
14.10.2024 Президентът: Българските общини трябва да компенсират с много повече работа, отговорността на централната власт е сериозна
25.09.2024 Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще сме алтернативата на България с номер 26
14.09.2024 Михаил Константинов прогнозира разпределението на мандатите в новия
парламент
14.09.2024 Делян Пеевски: ДПС - Ново начало ще работи за хората, заедно с хората
26.08.2024 Борислав Цеков открито срещу Кирил Петков: Важно му е заради "кеш в торби", пачки, пудели, контрабанда
25.08.2024 Вече е ясен външният министър в кабинета на Главчев
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).