"Масло" ще се наричат само продукти с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%. 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, предвижда наредбата.
Промените се правят заради намаленото количество сурово краве мляко, което млекопреработвателните предприятия изкупуват от фермите. Мерките се предприемат и заради ниската изкупна цена на суровото мляко, както и вноса на евтино сухо мляко, гласят мотивите. Сега няма критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти.
С наредбата се въвеждат правила, като например за айряна добавката на вода трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%. При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко.
Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Те ще се наричат "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко", предвижда наредбата.
Източник: в. "Стандарт"