Представиха приложението "Помогни ми" за пострадалите от домашно насилие

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:55 / 23.01.2024
940
Темата за домашното насилие не бива да остава встрани докато това уродливо явление в нашето общество не бъде напълно изкоренено. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Георги Николов по време на конференцията "Противодействие на домашното насилие: от дома до работното място", която се проведе днес, съобщиха за "Фокус" от ведомството.

Според него в основата на противодействието на домашното насилие е превенцията. Преди всичко трябва да бъдат разкрити индикаторите за потенциалните извършители на домашно насилие и факторите, които обуславят реализирането на това деяние. В това отношение ролята на неправителствения сектор е изключително важна.

Зам.-министър Николов припомни, че през последните месеци с приетите от Народното събрание изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие бе регламентирана дейността на отделните институции от момента на подаването на сигнала.

Засилени бяха мерките за защита и за закрила на пострадалите и лицата в риска. Предвидени са и редица нови мерки за връщането на пострадалите към нормалния живот - психологическа и социална работа с жертвите. Ще бъдат създадени защитени жилища за спешно настаняване на лица, за които има реална и непосредствена опасност за живота и здравето.

Реформата в законодателството бе последвана от определяне на ръководния екип на Националния съвет за превенция и защита. Бе сформирана и работна група с широко представителство за изготвяне на Координационен механизъм в Министерството на правосъдието. През декември бе приет Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет, а в момента се изготвя Правилник за прилагане на новия Закон за защита от домашно насилие.

Николов бе категоричен, че за работата по Координационния механизъм ролята на Националното бюро за правна помощ е значителна. Техни представители участват в работната група, а в края на м.г. Бюрото представи мобилно приложение "Помогни ми“, в помощ на пострадали от насилие. То е разработено с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм., а информацията, интегрирана в него, ще бъде в полза при изготвянето на информационната карта с контакти на всички институции в страната, ангажирани с този проблем.

"Вярвам, че държавата, в лицето на правителството, показва последователност по тази изключително чувствителна тема за обществото и се надявам всички заедно, с обединени усилия, да продължим да работим в правилната посока“, каза в заключение Николов

Виж коментарите (0)

Още по темата (1292):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
Още новини от Национални новини:
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня н...
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).