Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприети от МРРБ действия целяли спасяването на къмпинг "Корал“
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 22.01.2013Коментари (0)1150
© Burgas24.bg
Във връзка със засиления обществен и медиен интерес към къмпинг "Корал" пресцентърът на МРРБ предоставя хронология на фактите. Целта е да се прекратят продължаващите повече от две седмици опити за спекулации относно съдбата на къмпинга и ролята на МРРБ по случая. МРРБ счита за некоректни опитите за трупане на политически дивиденти от селективно вадене на показ на факти от казуса "Корал" и тяхната интерпретация за обслужване на партийни интереси.
Както е видно от изнесената по-долу информация, проблемът въобще не е във внесената или не такса от 20 лв. за разглеждане на казуса от компетентните органи, каквито твърдения целенасочено се разпространяват в публичното пространство. Считаме, че те са опит за отклоняване на вниманието от съществените проблеми, довели до казуса "Корал".

Надяваме се, че с представянето на хронологията, ще спрат всякакви опити за "пришиване" на вина относно действията на служителите на МРРБ и на второстепенните му разпоредители. Напротив - именно заради предприетите от тях действия в рамките на действащото законодателство е осуетено мащабно презастрояване на терените.

Ето и самата хронология на административните процедури и съдебните дела:

Община Царево има териториален устройствен план от 1989 г.
През 2004, 2005 и 2006 г. община Царево одобрява 3 подробни устройствени плана (ПУП) за имоти, намиращи се на територията на общината и попадащи в местността, в която е разположен плаж "Корал" (морски плаж "Лозенец - Кумкашла").

През 2010 г. след публикация в електронния сайт относно незаконосъобразност на издадени от община Царево ПУП-ве и след извършена проверка на място, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подава през юли 2010 г. 3 броя жалби срещу заповедите на кмета на община Царево за одобрение на ПУП-ве в Административен съд - гр. Бургас. Основание за обжалването на актовете е несъобщаването им на държавата в лицето на МРРБ, както и други констатирани нарушения.

През октомври 2010 г. Административен съд - гр. Бургас оставя без движение 3-те жалби с мотив, че те не са подписани лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а от процесуален представител. Следва да се отбележи, че по делата са били представени изрични генерални пълномощни в полза на юрисконсултите - процесуални представители на МРРБ.

Процесуалните действия на юрисконсултите са потвърдени през ноември 2010 г. лично от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството, като жалбите са подписани от него и са представени по делата.

Впоследствие, през август 2011 г., в противоречие с действащите към онзи момент разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ), съдът прекратява делата по две от жалбите, тъй като е изискал МРРБ да представи доказателства за заплащането на таксата за обнародване на съобщението за жалбите в Държавен вестник (ДВ). Към 2010 г. ЗУТ е предвиждал, че на обнародване в ДВ подлежат само съобщенията за оспорване на актове, ако самите актове подлежат на обнародване в ДВ. В случая с казуса "Корал" заповедите за ПУП-ве не са били обнародвани в ДВ, от което следва, че жалбите срещу тях също не следва да бъдат обнародвани в ДВ и съответно не се дължи таксата от 20 лв. за обнародването им. Два пъти - през месец юли и август 2011 г. МРРБ е депозирало категоричното си писмено становище и възражение срещу обнародването в ДВ на жалбите пред Административен съд - Бургас.

Съдебните определения за прекратяване на първите две дела са обжалвани от МРРБ пред Върховния административен съд през септември 2011 г. В закрити заседания от октомври и декември 2011 г, ВАС е постановил определения, с които е отхвърлил жалбите и оставил в сила определенията на Административен съд - гр. Бургас, като съдът е възприел мотивите, на първоинстанционния съд, посочени по- горе.
По 3-тата жалба е внесена такса от 20 лв. от трета страна за обнародването на жалбата в ДВ. Административен съд - гр. Бургас приема, че през 2005 г. община Царево е изпратила писмо до областния управител на област Бургас, с което заповедта за одобрение на ПУП му е съобщена в качеството му на представител на държавата и той не я е обжалвал. Оттук и заключението на съда, че МРРБ няма основание да обжалва заповедта, тъй като тя е била съобщена на областния управител през 2005 г. Въпреки това, през септември 2012 г. МРРБ отново обжалва пред ВАС съдебния акт на Административен съд - Бургас за прекратяване на делото, но ВАС също отхвърля жалбата и го оставя в сила с определение от ноември 2012 г.

По информация от областна администрация - гр. Бургас, другите два ПУП-а също са им били съобщени чрез писма от общината, откъдето може да бъде направен извод, че съдът би се произнесъл по аналогичен начин, в случай, на заплащане на таксата за обнародване на жалбата.

Докато се водят съдебните дела, през 2010 г. тогавашното ръководство на община Царево одобрява инвестиционните проекти по въпросните ПУП-ове. Съгласно разпоредбите на ЗУТ, разрешения за строеж за тези инвестиционни проекти могат да бъдат издадени в 1-годишен срок от одобрението на инвестиционните намерения - в противен случай валидността на одобрените проекти изтича и те трябва да бъдат актуализирани. Към декември 2012 г. същите не са актуализирани по надлежния ред от общината.
На 17 януари 2013г. Регионален отдел "Национален строителен контрол" - гр. Бургас изцяло отменени три Разрешения за строеж за трафопостове и ваканционно селище в два имота, граничещи с плажната ивица.

Отменените Разрешения за строеж са незаконосъобразни, тъй като одобрените проекти са загубили правно действие, не са актуализирани, не е осигурено присъединяването на строежите към общите мрежи на техническата инфраструктура (ВиК, ел. захранване, пътна връзка и др.), а за Ваканционното селище не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство (оценка на съответствието, ОВОС и др.).




Още по темата: общо новини по темата: 26
28.06.2024 »
15.01.2016 »
14.01.2016 »
05.08.2015 »
02.07.2015 »
22.06.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Зверство срещу 18-годишно момиче
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: