Предпочитаме да подаване декларациите си онлайн

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:29 / 10.01.2024
500
Посрещаме новата данъчна кампания с нови, надградени възможности в електронните услуги и затова ние непрекъснато работим за тяхното усъвършенстване. Целта ни е да постигнем и същото с подаването на данъчните декларации, които голяма част от българите правят. От днес те могат да се попълват и през сайта ни. Това каза Милена Кръстанова, заместник- изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП).

По думите й над 70% от физическите лица подават онлайн декларации.

Подаването на декларацията следва да бъде направено до 30 април, както следва по електронен път, в НАП или пощите. "В рамките на този срок лицата трябва да изплатят дължимите суми към НАП. Лицата, които искат да се възползват от ранно деклариране, ще получават 5% отстъпка, ако е подадена по електронен път. Другото важно условие е лицето да няма стари задължения", отбеляза Боряна Георгиева, директор на Дирекция "Обслужване" в НАП.

Тя обясни, че заплащането на дължимия данък се извършва по сметка за данъци в БНБ и допълни, че е важно физическите лица да знаят, че е водеща датата, на която парите ще постъпят по сметката на НАП. Георгиева призова физическите лица да уточнят каква е политиката на съответната банкова институция, така че да може лицето да няма лихви.

За данъчните облекчения се попълва декларация, която съдържа информация за лицето, изложена в сайта ни. След като се попълни коректно тя, сумата се изплаща. Когато лицето се запознае с информацията има право да промени размера на дохода, ако не отговаря на неговия. Облекчението се ползва от единия родител, ако не достигат доходите обаче на него, може да се ползва и от двамата. Лицата трябва да знаят, пак повтарям, че лицата не трябва да имат стари задължения към НАП, допълни тя.

Дава се също така възможност за данъчни облекчения като сред най-често използваните облекчения е за деца (в случая – 600 лева за едно, 1 200 лева за две и 1 800 лева за три деца като абсолютна стойност, което представлява 10% от сумата, с която се намалява данъчната основа).

Младите семейства с ипотека също имат възможност да намалят данъчната си основа, намаление от облагането има при пенсионно осигуряване в третия стълб и животозастраховане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).