Предлагат пияните шофьори да работят като санитари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
11:01 / 30.07.2011
706
Шофьорите, които са били засечени да навлизат в насрещното платно, да се явяват на проверочен изпит, независимо дали талонът им е чист и от годините стаж зад волана. Това е едно от предложенията, които се обсъждат да залегнат с изменение за Закона за движение по пътищата като мярка срещу пътнотранспортните инциденти, съобщи секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков вчера по време на откриване на кампанията на Министерството на здравеопазването, БЧК и КАТ .

На проверочен изпит да се отива и ако водачът изгуби управление на автомобила, предвижда още предложение за изменение на нормативния документ.

Сега за такива нарушения шофьорите се разминават с отнемане на точки и глоба.

Ако водачът си е позволил да кара пил, независимо дали е предизвикал инцидент или не, да бъде изпращан на пробация като санитар поне за един месец в травматологията на някоя болница. За това пък настояват лекари травматолози, ортопеди и спешни доктори, които са привлечени в кампанията като консултанти. От Асоциацията на пострадалите на пътя пък настояват книжката да се отнема за определен период на всеки, блъснал пешеходец независимо от степента на травмите, които му е нанесъл.

В момента все още се събират предложения за допълнението на Закона за движение по пътищата. Предвижда се той да влезе в пленарната зала през октомври, съобщиха от Комисията за безопасност на движението.

Все повече възрастни пешеходци създават опасни ситуации на пътя, каза главният инспектор Стойчо Константинов, началник на сектор в отдел "Пътна полиция" при дирекция "Охранителна и пътна полиция" и посъветва шофьорите да са особено внимателни, когато видят пресичащи пенсионери, тъй като те се ориентират по-трудно и имат по-лоша преценка за ситуацията.

Общо 20 са глобените пешеходци за прескачане на мантинели и заграждения на забранени за пресичане места за първите шест месеца на годината. 586 човека са засечени да пресичат на непозволени участъци за същия период.

2478 са тежките пътнотранспортни инциденти за миналата година. 256 са загиналите. Други 173-а загинали на пътя са пешеходци, ранените са 1986, като 2/3 от всички пострадали са деца.

Едва 10% от хората у нас знаят как да окажат първа помощ на пътя до идването на линейката, отчете Гинка Луджева от БЧК. В Европа това умеят повече от 60 на сто от хората, обясни тя.

По данни на Националния дарителски фонд за деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, две трети от всички фатални инциденти на пешеходна пътека са с деца в училищна възраст. Шест от всеки десет пострадали деца са се возили на автомобил, мотоциклет или велосипед. Най-много жертви има сред децата в автомобили и сред децата пешеходци.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).