Правят стандарт за "Спешната помощ"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:38 / 27.08.2010
531
Специален стандарт за "Спешната помощ" готвят от здравното ведомство, за да икономисат средства. Това заяви в ефира на БНТ зам.-здравният министър Иван Миланов. По неговите думи има голям преразход на средства в спешните отделения. Той представи резултатите на одита на тези структури.

Според проверката, те не изпълняват основната си функция да лекуват хора, които са в критично състояние. Оказа се, че отделенията всъщност обслужвали пациенти, на които им било по-лесно да се прегледат в болницата, отколкото да чакат на опашка при личния лекар.

Миланов подчерта, че става дума за отделенията, а не за Центровете за спешна помощ. По неговите думи, вместо въпросните структури да поемат случай на болни, които пристигат с линейки, те се грижели за хора, които им идвали на крака. Поради големия наплив от не чак толкова болни хора, тези звена са похарчили повече средства, отколкото е предвидено в бюджета.

За година те разполагат с 10 милиона лева, а в настоящия момент разходите им възлизат на 14 милиона лева. С новия стандарт ще се регламентират именно прегледите в спешните отделения. Зам.-здравният министър коментира, че държавата плаща по 20 лева за всеки преглед.

Лекарите от спешните отделения не можели да откажат на пациентите да ги прегледат, въпреки че не са в критично състояние. Поради това се отваряли голяма финансова пропаст.

Миланов заяви, че именно там здравното ведомство е изплатило само 50 процента от парите за месец юли. "Спешната помощ" от друга страна си била получила всички дължимо от държавата. Миланов призова всички съсловни и пациентски организации да участват в национален дебат за здравната реформа, защото в момента всички били недоволни. "Не знам кой е доволен. В следващия момент, като стане дума за реформи, всички подскачат и викат - не така. Не, с тези реформи не така", коментира зам.-министърът на здравеопазването.

Източник: в. "Новинар"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Затварят от днес част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Почина Борис Бекяров
Доц. Кунчев: Хора, моля ви, не им се връзвайте на глупостите и не...
Полицай е загинал при катастрофата край Стара Загора
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получава...
Има загинал при катастрофата край Стара Загора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).