Правителството, синдикатите и работодателите обсъждат заплати и пенсии

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:47 / 23.06.2011
655
Частично компенсиране на доходите от труд и от пенсия ще обсъждат днес държавата, бизнесът и синдикатите в рамките на Националния тристранен съвет. След три месеца консултации на експертно ниво, правителството предложи от първи септември да увеличи с 30 лева минималната заплата и със 7 на сто вдовишките добавки, получавани от 700 хиляди самотни пенсионери.

Вижданията на социалните партньори за компенсациите остават различни. Според КНСБ увеличение на минималната работна заплата на 270 лв. е компромисен вариант, но най-разумното увеличение е на 290 лв. Профсъюзите настояват увеличението да е от първи юли и да не се отлага за септември.

Според работодателските организации няма икономически причини за увеличение на минималната работна заплата. Предприемачите се притесняват, че повишаването на минималната работна заплата ще повлече нагоре и другите възнаграждения. От Търговско-промишлената палата са изчислили, че тази мярка ще натовари държавния бюджет с 8 милиона лева и ще струва допълнително на частния сектор почти 45 милиона лева. Трябва да има секторен подход, настояват от Стопанската камара.

От Асоциацията на индустриалния капитал настояват за еднократно стимулиране на хората, а не за повишаване на заплати и пенсии. В противен случай много фирми ще бъдат изправени пред тежки решения. Ще се повишат и всички плащания, които са вързани към минималната работна заплата. Ще спечелят обаче политическите партии, тъй като тяхната субсидия също е вързана към най-ниската заплата.

За пенсионерите предложението на държавата е пари да получат от първи септември само самотните възрастни - около 700 хиляди души. В момента добавката за починал съпруг е 20 процента от пенсията на починалия и ще стане 27 на сто. Така минималният размер на този бонус ще се увеличи с 9 лева, а максималният с 46. КНСБ и КТ "Подкрепа" не са съгласни и настояват компенсация да получат всички пенсионери, а не само тези с починал съпруг. Вероятно днес държавата ще консултира и предложението си как да се опростят лихвите на 5-те хиляди майки, получили неправомерно обезщетения за гледане на малко дете.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).