Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пращат фалшивите продукти "Стара планина" за изследване в чужбина
Автор: Екип Burgas24.bg 18:14 / 14.10.2010Коментари (19)957
© Burgas24.bg
Пробите от продуктите "Стара планина" ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща днес между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.

По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.
"Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта", заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.
 
"АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС", каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.
При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт "Стара планина", бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.



Още по темата: общо новини по темата: 7
02.11.2010 »
28.10.2010 »
23.10.2010 »
19.10.2010 »
15.10.2010 »
14.10.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Защо у нас в Бг нямаме така оборудвана лаборатория, като тъй наречената Референтна лаборатория на ЕС? Ситуацията според мен е скандална! Даже производителите на колбаси са длъжни да имат собствено оборудване за своята лаборатория, която да прави също и количествен, и качествен анализ! Другият скандален момент е на какво основание са присвоявали на производителите сертификат ИСО 9001 - система за управление на качеството, след като нямат възможност у себе си да контролират количественото съотношение на всички съставки на продукта? И сега на арбитражен анализ в Референтна лаборатория. Ами ако там се окаже, че при производителя всичко е нормално? Как държавата ще обезщети пострадалата им репутация? Всичко у нас си остана както си беше при соца - никой няма да отговаря за нищо. Много удобно, господа министри! Да ви разстреля човек наведнъж! Не защитавам производителите! След като са получили така сертификат ИСО, и те са за бой! Просто още не е окончателно ясно дали са виновни. Защитавам правата на бизнеса у нас пред бездушната и лицемерна държава!
+2
 
 
Нещо аз ли не разбрах, или нашите са доказали наличие на соя, без да кажат количеството, което може да бъде 10% - 0,01% Освен това кое е по вредно, соята или всички Е-ххх дето ги слагат дори и по стандарт.
+2
 
 
Опитах кремвиршите Стара планина на Житница. Според мен и те са пълно менте на по-високи цени. Има толкова месарски магазини вече, които продават наденици на нормални цени. Сигурно и в тях има соя, но са на цена до 5 лв. Защо да давам почти осем лв. за съмнителни кремвирши А къде по-добре е да си хапнеш една пържола вместо 2 кремвирша. Цената е почти еднаква.
-2
 
 
Пловдивчани,хапвайте здраво всичко,което е "расло" на кокъл (много са),a aз тази вечер ще опитам една BISTECCA FIORENTINA (google),пък каквото му дойде,НАЗДРАВЕ!
+1
 
 
Два възможни начина -а нима продуктите ,които се влагат не се проверяват предварително от предприятията в България.
+4
 
 
внимавайте и с продуктите "от месо"на ЛЕКИ И САЧИ
Цъкам минуси на буферите :)
на 14.10.2010 г.
+4
 
 
Не се свенете на казвате имената на фирмите. КЕН,Унимес,Сами-М . Никога повече техни продукти!
+6
 
 
Не им стана номера със скъпа соя, сега губели доверие в стандарта. Поредната глупост на едрия бизнес е на път отново да се провали от лакомия и далавераджийство, те сами си го провалят. Искаха държавна протекция за официално изнудване със соя, рога и копита, не се получи, и сега ще го "изоставят".
-1
 
 
Изпращат ги там, защото в нашите Бг лаборатории нямат техника да проверяват количественото съотношение на съставките в продукта. И ако се окаже, че соята за която писнаха е под 2% както е стандартът за ЕС, тогава не може да бъде фалшив продукт. Извод: дали е фалшив продукт все още не е доказано.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: