Потребители избраха най-добрите храни и вина на изложения в панаира
В продължение на три дни посетители дегустрираха храни и вина, за да определят най-добрите български продукти, представени на изложенията "Фудтех" и "Винария" в Международен панаир Пловдив. За нас това е важна награда, защото показва как хората възприемат нашите напитки, каза представител на винарска изба при връчването на специалните грамоти за победителите в конкурса "Изборът на потребителя".
В класацията за бели вина първото място спечели "Черноморско злато - траминер, собствени лозя", а второ и трето - "Вила Ямбол" мускат и шардоне на "Винпром Ямбол". Розе от същата марка стигна до трето място в своята категория. Втора позиция зае "Черноморско злато - розе гран при златен ритъм", а първо - "Домейн Пещера розе" на "Винпром Пещера".
Като най-добро червено вино потребителите определиха "Сталион класик" на "Анжелус естейт", следвано от "Токмакли - каберне фран 2011" на фирма "Тихомир Гюдженов" и "Каберне совиньон гран при златен ритъм" на "Черноморско злато". Сред ракиите наградата грабна "Бургас 63 барел" на "Черноморско злато".
Журито на публиката имаше трудната задача да определи и най-вкусните храни, произведени от участниците в изложбата "Фудтех". Тук състезанието беше в седем категории.
Най-оспорвана беше надпреварата в групата на месните продукти. В нея бяха отличени шунка на "Меском - Попов" и салам "Амбарица" на "Месокомбинат Асеновград". Сирене от Сицилия стана победител в групата на млечните продукти. Други два италиански продукта - сладко от шамфастък и конфитюр за сирене, взеха награди в категория "Консерви".
Силна беше и конкуренцията сред производителите на лютеница. Според потребителите най-добри са "Едросмляна лютеница по селски" на "Булконс Първомай" и ситносмляната "Първомайска лютеница" на "Консервинвест".
Печеният фъстък "Вата" на "Валентин Недев - ЕТ" стана победител в категория "Ядки", а кафето на фирма "Кафе Монти" взе почетната грамота в групата "Кафе". В раздела за сладкарски изделия най-много гласове събра саралия с шам фастък на веригата "Сладкарници Недим".
Конкурсът "Изборът на потребителя" бе организиран от Международен панаир Пловдив и асоциация "Активни потребители". Наградите бяха връчени на специална церемония на 17 март вечерта.
Своите отличия получиха и победителите в конкурса за дизайн на опаковка и за експозиционен дизайн, организиран от Националната асоциация за дизайн и реклама, Организацията за управление и защита на авторски права ИЗА-АРТ и Международен панаир Пловдив.
В раздел "Експозиционен дизайн" журито връчи голямата награда "Кристален тетраедър" на "Винпром Пещера" за нейния щанд на "Винария", който бе дело на дизайнера инж. Димитър Дулев. Грамоти взеха винарска изба "Румелия" и дизайнерът арх. Иван Андонов, фирма "Рубин" и Борис Йорданов.
В раздел "Дизайн на опаковка" бяха отличени "Винал"-Ловеч и инж. Николай Димитров за серията опаковки на вина "Пазва", "Домейн Бойар Интернешънъл" и арх. Емил Кожухаров" за серията опаковки "Код", "Едуардо Миролио" и художниците Красимир и Даниела Трифонови за серията опаковки "История без край, "Трейс ипома" и дизайнерът Александър Радославов за цялостно представяне на фамилия опаковки.
Вихрен Велков от ресторант "Четири сезона" на Новотел-Пловдив мина успешно през всички турове и стигна до първото място в регионалния конкурс "Най-добър сомелиер на България 2012", който се проведе за първи път. Петрана Груева от ресторант "Рубаят" и Веселин Денизов от "Форум" бяха класирани съответно на 2-о и 3-о място. 14 състезатели се бориха за "Чашата на триумфа" в надпреварата, организирана от Българската асоциация на сомелиерите и винарска изба "Катаржина Естейт".
Винени турове с дегустации и СПА процедури в 4-звезден хотел спечелиха трима посетители на международните изложения "Винария", "Фудтех" и "Хорека Пловдив". Георги Стойчев от Пловдив заминава на 4-дневна почивка за двама, на 3-дневен отдих ще се наслаждава Валентин Иванов от Хасково, а на 2-дневен тур отива пловдивчанинът Наско Михов. Наградите бяха осигурени от Международен панаир Пловдив, където се проведоха трите изложби в дните от 15 до 18 март. Тази година гостите бяха с над 30% повече в сравнение с миналата.