Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поколението Z има съвсем различно поведение на пазара на труда
©
Поколението Z има съвсем различно поведение на пазара на труда. Пазарът няма избор, той трябва да се нагоди към младите хора, които се вливат в него. Това каза доц. д-р Наталия Футекова – основател на образователната организация ERP Academy, която има 20 години управленски опит в сферата на бизнес софтуера, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Един от големите проблеми при младите хора според нея е това, че те много трудно се концентрират. Друг проблем е, че е много често сменят работата си. "Просто те не могат да се ориентират какво искат заради тази информираност, която получават. Изненадва ни, че при нас идват да работят 26-годишни хора, които са тотално неграмотни. Те не знаят как се пише имейл. Освен математиката, другият проблем им е българският", посочи доц. Футекова.

Голяма част от младите според нея не знаят какво искат и не искат да работят. "Масово просто разчитат на родители. Просто животът им е по-различен, отколкото е бил нашият. Много често те сменят своята работа и дейности точно на база на тази свръхинформация, която получават отвсякъде", допълни доц. Футекова.

Според нея много неща в българската образователна система трябва да се променят, защото проблемите са много. "Трябва да се променят много нещата в средното и във висшето образование. Всяка една промяна започва да се движи от Министерството – от там трябва да започнем да случваме тази промяна. В последните години се създадоха страшно много бизнес академии. Това говори, че самата образователна система не работи добре", даде пример доц. Футекова.

Според нея няма последователност в политиките на МОН. "Отчасти това се дължи и на нестабилното управление", смята тя.

Доц. Наталия Футекова разказа как се стига до създаването на ERP Academy. "Когато започнах да се занимавам ERP системите, се оказа, че на пазара на труда няма кадри и те няма къде да бъдат подготвени. Особеното в нашия бранш е, че това не са хора програмисти, а икономисти. Те трябваше да учат някъде. Държавната образователна система не е подготвена за този вид обучения и затова се наложи да създадем този благотворителен проект ERP Academy. С него направихме първата магистърска ERP програма въобще в България за хора, които са икономисти. Това стана много устойчив проект – повече от 10 години вече работим с частния университет и резултатите са много добри откъм подготовката на хора", обясни доц. Футекова.

В момента тя управлява консултантска компания, която внедрява самите ERP системи. "Ние сме партньор и на големи софтуерни системи, не само на български", допълни тя.

"Нашият бизнес, нашата сфера е свързана с човешки ресурс и много добре трябва да усетиш човека, какъв е, как можеш да го развиеш, какви са неговите способности, а не това, което той си мисли, че има като способности. Когато аз лично видя студент, който е много креативен и е способен за лидер, аз го менторствам той да отиде натам, защото за мен това е правилният начин", обясни доц. Футекова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: