![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие диабет тип 2 и какви опасности крие това състояние? | ||||||
| ||||||
Защо възниква инсулинова резистентност? Често факторите за развитие на инсулинова нечувствителност се комбинират и имат разрушителен ефект с двойна или дори тройна сила. Ендокринолозите идентифицират 8 специфични фактора за развитие на инсулинова резистентност. Изданието съобщава, че те включват: излишък на калории в диетата и съответно наддаване на тегло поради мастна тъкан; постоянно повишени нива на глюкоза в кръвта поради факта, че човек постоянно яде нещо; натрупване на висцерална мазнина; висок холестерол; излишък на сол в храната; липса на фибри поради небалансирана диета; приемане на определени лекарства (глюкокортикоиди, антиандрогени, някои антидепресанти); заседнал начин на живот. Симптоми на инсулинова резистентност Кръвното налягане на човек се повишава, нивото на урея в кръвта се повишава и се появява склонност към тромбоза. "Инсулиновата резистентност няма да се превърне в диабет за ден-два, а дори и след 10-15 години, но тя увеличава значително риска от това заболяване. Освен това предполага по-висок риск от инсулт или инфаркт", отбелязва изданието. Клиничните прояви на инсулинова резистентност не са описани, те се оценяват по косвени признаци, които включват: мастни натрупвания около талията (коремно затлъстяване); често повишаване на кръвното налягане (главоболие в задната част на главата, периодично замаяност, сърцебиене, изпотяване, зачервяване на кожата на лицето); слабост, жажда и повишен глад поради колебания в кръвната захар; тъмнокафяво оцветяване на кожните гънки и лющене на кожата; при жени - менструални нарушения, акне, окосмяване по лицето и крайниците, сърбеж и лющене на скалпа (мазна себорея). Профилактика на инсулинова резистентност На първо място, трябва да намалите приема на калории и да нормализирате телесното си тегло. Също така трябва да избягвате пърженето по време на готвене. Загряването на храна над 180 градуса създава съединения, които допринасят за развитието на диабет. По-добре е да варите, задушавате или печете храни. Освен това трябва да избягвате храни с висок гликемичен индекс, като сладкиши, картофено пюре, мюсли, бял хляб и сладкиши. Добавите спорт към ежедневния режим и пълноценният режим също са изключително важни. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение! |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg