Подписват важен енергиен договор с Оман

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
14:10
168
Да се създаде рамка за задълбочаване на двустранните отношения в областта на енергетиката, основани на равенство и взаимна полза - това е основната цел на проекта на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и минералните ресурси на Султанат Оман, одобрен от Министерския съвет на днешното му заседание, като основа за водене на преговори.

Сътрудничеството, предвидено в проекта, включва насърчаване участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката и реализация на нови инвестиции за производство на енергия от възобновяеми източници и изграждане на съоръжения за съхранение на енергия, споделяне на знания и най- добри практики между компании и институции в областта на природния газ и нефта, сътрудничество на глобалния пазар на втечнен природен газ, насърчаване на съвместните инвестиции в енергетиката между двете страни, участие на квалифицирани специалисти от двете държави в енергийни проекти и други.

Обменът на енергийни политики, най-добри практики и технологии и публично достъпна енергийна информация, както и обучението и трансфера на експертен опит също са сред залегналите в проекта сфери на сътрудничество.

Оман проявява задълбочен интерес към опита на България в областта на диверсификацията на енергийните доставки, както и на производството на енергия от възобновяеми източници. От своя страна, нефтената и газовата промишленост на Оман, които са потенциални области на сътрудничество, са водещи в икономиката на страната, допринасяйки за 72% от нейния брутен вътрешен продукт.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да проведе преговори и да подпише меморандума.

Виж коментарите (0)

Още по темата (116):
08.10.2024 Делян Добрев обяви важен проект, с който България ще бъде на върха на електроенергийната система в цяла Югоизточна Европа. Бонус - ще плащаме евтин ток!
30.09.2024 Експерт: Трябва да е ясно, че зеленият преход върви напред, а въглищата си отиват
18.09.2024 Бизнесът ще получи компенсации от държавата за скъпия ток
18.09.2024 Енергийният министър: Приехме допълнение към програмата за скъпия ток
17.09.2024 Голяма компания развива първите в света ядрени реактори от четвърто
поколение
10.09.2024 Григор Сарийски: Енергийната политика на ЕС е контрапродуктивна и ни поставя във все по-голяма зависимост от Китай
Още новини от Национални новини:
Цариградска: Престъпна мрежа заплашва съдии, поставени сме в безс...
Министър Димитров в Бургас: България е последователна в политикат...
17-годишно момче е с множество наранявания след падане от изостав...
Бачорски на косъм: За една секунда ми изтръпна животът и нищо дру...
България се сбогува с Кирил Маричков
БДЖ организира томбола


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).