Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подобряват контрола върху концесиите и наемите на морските плажове
Автор: Екип Burgas24.bg 14:59 / 28.03.2012Коментари (0)540
© Burgas24.bg
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Целите, които проектът има, са въвеждане на легални дефиниции и понятия с цел подобряване на контрола по изпълнение на концесионните договори и договорите за наем на морските плажове, облекчена процедура за предоставянето им на концесии, регламентиране дейностите по финансиране и контрол на договорите за наем.

Част от предложенията са свързани с осигуряването на свободен и безплатен пешеходен достъп до морските плажове. Поради местоположението на отделни морски плажове не е възможно осигуряване на автомобилен достъп до тях. Предвижда се в случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти - частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчуждава по реда на глава трета на Закона за държавната собственост.

Въвежда се облекчена процедура за предоставяне на концесия за морски плаж чрез конкурс за определяне на концесионер. Тя ще протича на три етапа: изготвяне на обосновка на концесията, провеждане на процедура за предоставяне на концесия (приемане на РМС за откриване на процедурата, провеждане на конкурс, определяне на концесионер), сключване на концесионен договор. По този начин подготвителните действия се съкращават като време и общата продължителност на процедурата се свежда до 3,5-4 месеца при 10 месеца в момента.

По-бързото провеждане на процедурите води до своевременни приходи от концесионни възнаграждения в държавния бюджет; спестяване на времеви ресурс на администрацията и намаляване на необходимите средства за подготвителните действия. За малките обекти на концесия досега разходите по изготвяне на процедурите са съизмерими с приходите от концесионни възнаграждения в средносрочен, дори и в дългосрочен период от време.

С тези предложения се дава възможност там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да могат да бъдат създавани морски плажове или разширяване на съществуващи, в т. ч. и чрез отвоюване на територия от морето.

С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда определяне на допустимата площ на преместваемите обекти и съоръжения на морските плажове. Дефинирано е и понятието "допълнителна търговска площ". Целта на тези изменения е максимално допустимият процент на площта на преместваемите обекти и съоръжения на морския плаж да се определя спрямо активната плажна площ (като са изключени дюните, скали, скатове, затревени терени и др. площи), а не както е досега - спрямо общата площ на морския плаж.

Досегашният ред за разрешаване на строителство в зона "А", извън морските плажове, се запазва за урбанизираните територии на населените места с определени строителни граници по влезли в сила подробни устройствени планове при следните нормативи за поземлените имоти:
- плътност на застрояване до 20%;
- интензивност на застрояване до 0,5;
- минимална озеленена площ 70%;
- ниско застрояване с височина до 7,5 м.

В селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, ще може да се изграждат само озеленени площи - паркове и градини, в които се допуска строителство на обекти за хранене, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра и монументално-декоративни елементи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Обектите за хранене и спомагателните постройки и съоръжения към обектите за спортни и културни дейности може да заемат площ не повече от 10 на сто от площта на урегулирания поземлен имот и да са с височина до 6 м. В законопроекта е дадено подробно определение на "открити обекти" за спортни и културни дейности.

Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, като същата не може да заема повече от 2% от активната плажна площ на морския плаж.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: