По 330 касови апарати в час се свързват с НАП

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:12 / 12.07.2011
531
По 330 касови апарата в час трябва да се свързват с информационната система на НАП, така че да бъдат спазени сроковете и до края на март 2012 г. всички фискални устройства да имат дистанционна връзка с данъчните. Последните промени в Наредбата за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства удължи срокът за осигуряването на електронна връзка за по-голямата част от регистрираните по ДДС търговци до края на март 2012 г. 

Тогава обаче изтича и срокът, в който всички останали фискални устройства трябва да са вързани с данъчните. Това на практика означава, че около 470 000 касови апарати ще трябва да се свържат с НАП в оставащите около 1 400 работни часа до изтичането на крайни срок. Затова от НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Вместо това вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства, или ще му се наложи да си купи ново.

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията www.nap.bg. С негова помощ всеки търговец ще може да си отговори на въпроса дали фискалното устройство, което притежава, може да се модифицира или трябва да си купи ново, за да се свърже с информационната система на НАП.

Софтуерът е публикуван в новата рубрика на www.nap.bg "Свържете касовите си апарати с НАП". В рубриката търговците могат да намерят полезна информация за реда, сроковете и начините за осигуряването на е-връзка с НАП. В секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка, както и списък с номерата и моделите на новите и използваните в момента фискални устройства, които могат да бъдат модифицирани и приведени в съответствие с новите изисквания на наредбата.

25 639 касови устройства вече имат дистанционна връзка с информационната система на НАП. До края на август 2011 г. се очаква техният брой да нарасне, тъй като тогава изтича срокът, в който всички регистрирани по ДДС аптеки и дрогерии ще трябва да осигурят връзката на фискалните си устройства с НАП. До този момент това са направили 791 аптеки и дрогерии. От приходното ведомство съветват всички собственици на обекти за търговия на дребно за продажба на лекарствени средства да не изчакват крайния срок.

В края на ноември 2011 г. изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно. За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г.

Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се доработи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).