"Произвеждането на ракия от нелицензирани производители е сив сектор. Никога няма да знаем точните данни. Ние се опитваме да правим някакви калкулации, които са на база на гроздова реколта. През нормални години в България гроздовата реколта е около 400-450 милиона килограма грозде. Лицензираните предприятия преработват около 200-250 милиона килограма грозде, останалото се преработва извън лицензираните предприятия. Тоест, ако стъпим на тези числа, излиза, че този тип ракия, която се прави от джибри, всъщност е от порядъка на 40-45 милиона литра, което е повече от тази, която е произведена от лицензираните предприятия, за която е платен акциз", обясни Радев.
Той допълни, че при консумацията на тази ракия съществува огромен риск, тъй като реално в голяма част от тези казани не се знае точно каква суровина се преработва. "В най-тежките случаи се стига до това, до което се стигна в Якоруда. Счита се, че всяка година има поне 2000-3000 подобни случая. Разбира се, те не завършват със смърт на тези, които са консумирали алкохола. Много пъти това минава просто като някакво обикновено неразположение", отбеляза председателят на Националната лозаро-винарска камара. "Но ние не знаем реално какви поражения на организма се нанасят от този продукт, който те купуват нелегално и консумират безотговорно", допълни той. Радев отбеляза още, че не е толкова лесно да се прави ракия.
"Това е едно производство, което се учи, държат се изпити за това, карат се стажове, придобиват се съответни професионални умения. Всеки може да прави, разбира се, домашна ракия за семейна, дори с тези промени в закона. Въпросът е да се консумира това, което се произвежда, в рамките на семейството - в смисъл, където има собствен риск. Тази ракия, изрично не може да се продава. Продава ли се, вече трябва да мине на друг режим, тъй като там се застрашава здравето и животът на неограничен кръг хора, съответно държавата трябва да контролира процеса", заяви още Радослав Радев.