Плевнелиев: Замразяването на цените на основни хранителни продукти няма да има положителен ефект!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
17:32 / 08.08.2012
914
"Споразумението на правителството с няколкото големи търговски вериги за замразяване на цените на основни хранителни продукти е с доста въпросителни и не считам, че в дългосрочен план то ще има положителен ефект". Така коментира днес в Пловдив президентът Росен Плевнелиев наскоро сключената договореност за задържане в рамките на три месеца на цените на някои продукти, предаде репортер на Burgas24.bg.

Плевнелиев подчерта, че и в миналото са правени не малко такива опити и нито един от тях не е успял. В световен аспект цените на почти всички стоки, както и на някои енергийни ресурси, с изключение на газта, растат драматично, коментира още той. 

"Цените се свалят не със споразумения, а със създаване на конкурентна среда, в която да има честно състезание между доставчици и производители. По този начин пазарът сам доказано ще достигне едни разумни цени", каза още президентът. 

Според него, България вместо да изнася сурово зърно, може целенасочено да търси производство на фабрики за храни. "Тогава добавената стойност ще остава в държавата и по този начин ще имаме и по-разумна себестойност", поясни държавният глава. 

"В момента голяма част от храните у нас се внасят, такова е положението и с плодовете, зеленчуците и месото. Произвеждаме 10 пъти по-малко месо от преди 20 години. Внасяме 10 пъти повече домати и краставици, отколкото се изнасят. Тези трендове могат да се обърнат и когато стане това България ще има едно истинско ценообразуване, образувано не на база внос и търговски вериги, а на производство", категоричен беше още президентът.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).