Плевнелиев: Българските язовири са символ за неспазване на правилата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (23)
16:14 / 07.06.2011
1325
За съжаление българските язовири, колкото прекрасни и красиви да са, са символ и за неспазване на правила. Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той обобщи резултатите от направената проверка на 53 язовира на България.

По думите му от почти 1500 обекта всеки е бил проверен, като при 26 язовира са констатирани нарушения, а при останалите 27 такива не са открити и при двата етапа на проверките.

"Обещахме ви прозрачност и двуетапност на процеса, а днес се финализира и вторият етап с окончателните резултати от проверките, които от повече от 20 години не са били правени", посочи министър Плевнелиев. Той добави, че 14 групи от експерти са работили по проверките в рамките на две министерства.

Началникът на ДНСК Милка Гечева поясни, че в момента се прави подготовката за премахване на повече от 30 строежа, но че и много граждани сами предприемат действия по разрушаване на незаконно строителство. "Най-лесно е проблемите да се разрешават, когато се спазва законът", каза тя. Експертът допълни, че е важно да се върви към законосъобразно издаване на строителни книжа и те да заменят проблемите на незаконното строителство.

"Няма нищо лошо хубавите имоти да се застроят по правилата", каза Гечева. Тя посочи, че има граждани, които въпреки заповедта и потвърждението от Върховен административен съд, продължават да се борят, за да запазят обектите си.

"Планираме да премахнем над 400 обекта в следващите четири месеца.

Надяваме се, че правоохранителните органи и съдебната система също ще действат ефективно. обикновено процесът отнема 2 години, но напоследък той е станал по-динамичен", заяви Гечева.

Над 500 са издадените заповеди за премахване. За 147 от тях е прекратена процедурата, тъй като собствениците са предоставили документи за законно строителство. 72 обекта продължават да се водят като неприключено производство и, по думите на експерта от ДНСК, за тях ще е необходимо малко повече време.

Източник: bTV

Виж коментарите (23)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).