Плевнелиев: Ботев показа на целия свят, че България е достойна за свободата си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:08 / 02.06.2012
773
Ботев е от онези велики личности в световната история, които очертават най-високия духовен ръст на своите нации.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

"Ботевата поезия отдавна се е превърнала в най-високата мярка на българския творчески гений, на волята на българина за свобода, за независимост, за достоен живот. Могъщият му талант роди гениални поетически послания, както и съдбовния завет - "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Блестящата му публицистика постави на безпощадна дискусия най-важните проблеми, които народът трябва да реши сам по пътя на свободата си", каза президентът.

"Най-силното си послание към българите Христо Ботев отправи чрез подвига на неговата чета - за свободата са достойни само онези, които са готови да умрат в нейното име. Или както самият той каза - "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество", каза още президентът. По думите му, чрез героичната си саможертва Христо Ботев показа на Европа и целия свят, че българският народ е достоен за свободата си.

Така той направи най-важната крачка по пътя към възстановяване на българската държавност, посочи още държавният глава, който изтъкна подвига на революционерите, загинали за свободата на България.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).