Плашеща статистката: Най-малките наркозависими, регистрирани у нас, са едва 10-годишни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:41 / 09.12.2023
1255
Стряскаща статистика от нашата страна. Най-малките наркозависими, регистрирани у нас, са едва 10-годишни. А малолетните, които употребяват дрога, се увеличават. Причината е, че наркотиците стават все по-леснодостъпни, а липсата на превенция в ранна детска възраст увеличава случаите на дрогирани деца.

17-годишният Димитър от Бургас е ученик в 11-ти клас. Казва, че неговите съученици масово употребяват цигари. Злоупотребяват и с наркотици, а това буди страх в останалите им връстници, пише БНТ.

"Винаги има някакво такова притеснение, тъй като ти не знаеш човекът какво си мисли с употребата на такива наркотични вещества. То може да му е всичко в главата. Всичко мисля, че идва от вкъщи и от родителите, защото не обръщат достатъчно внимание на децата си", каза Димитър Дугов, 17 г.

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неясен състав и опасни, но се превръщат в интересно забавление за най-малките.

"Най-малките, които употребяват са на 10 години вече. Такава е тенденцията, че все повече и повече пада възрастовата граница. Аз съм работила с деца, които от 12 употребяват, но статистиката е, че възрастовата граница пада", смята Снежана Тихолова, психолог.

А причината често се крие в желанието за подражание.

"Има деца, които са от много добри семейства, отличници в училище, но за съжаление се поддават. Пробват, от любопитство, покрай приятели. Малък процент са тези, които успяват да се откъснат. Много е важна средата, семейството, подкрепата на семейството", подчерта Снежана Тихолова, психолог.

Юристи напомнят, че през последните години много от побоите, кражбите и катастрофите са причинени от пияни или дрогирани лица.

"Тук даже не говорим за лица, които са вече сериозно зависими. Тук говорим от елементарна употреба макар и в единица състояние. Което прави доста сериозно отношението като причинно-следствена връзка с последващи неразрешени от закона действия", смята Николина Асенова, адвокат.

Законът обаче не води до сериозни наказания за малолетни, които го престъпват.

"Непълнолетните лица носят наказателна отговорност само над 14-годишна възраст до 18-годишна и то, ако осъзнават свойството и действието на извършеното от тях", обясни Николина Асенова, адвокат.

"Имат чувство за безнаказаност примерно в нашата държава и затова си позволяват да употребяват такива наркотични вещества и синтетика", сподели Димитър Дугов, 17 г.

Първата среща с наркотиците е лесна-най-често в районите около училищата или в квартала. Според психолози шанс за ефективна превенция е доброто взаимодействие между деца, родители, учители и експерти, за да не се превърне тази зависимост в пандемия сред младите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).