Петър Ганев: Не бързайте да обменяте лева с евро

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
10:44 / 09.01.2024
891
Не бързайте да обменяте лева с евро. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика.

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос. Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове", коментира Ганев във връзка с превалутирането от лева в евро.

Според него не би трябвало да има валутен риск между лев и евро: "Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. Помним какво стана с едни кредити в швейцарски франкове. Там дори правителството се намеси по някакъв начин да помага на не много голям брой, но все пак няколко хиляди човека, които бяха взели такива ипотечни кредити. Така че валутният риск се носи, когато валутата е различна от лев или от евро. И по принцип, никога не трябва да забравяме във финансовата сфера, че риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит", отбеляза икономистът.

Виж коментарите (2)

Още по темата (450):
10.10.2024 България има реални шансове скоро да покрие нов критери
09.10.2024 Николай Василев: Ако има реформаторско правителство, догодина България ще стане част от еврозоната
09.10.2024 Двойното обозначаване на стоките в магазина ще бъде задължително една година от приемането на еврото
07.10.2024 От март по магазините: Етикетът ще в лева и евро, за да свикваме
01.10.2024 Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната догодина
01.10.2024 Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората могат да загубят 6 – 7 лв.
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).