Пет причини да избягваме пуканки, направени в микровълнова
Ароматни, вкусни и пристрастяващи за похапване, независимо дали у дома на дивана или в киното например, често се изкушаваме от голямата купа пуканки, придружена от разхлаждаща напитка.
Но макар те да са по-предпочитаният избор в сравнение с чипсовете или снаксовете, има достатъчно добри причини, заради които е добре да стоим далеч и от пуканките. И по-точно - от готовите пуканки, които се предлагат в магазина, а после "изпукваме" вкъщи в микровълновата. Ето пет причини да не ги консумираме или с коя тяхна по-добра версия да ги заместим.
Пълни са с химикали
В случай, че някога някой се е питал как цялото масло остава в пакета без да изтече, ето го и отговора. За да се предотврати това, торбичките за пуканки са покрити с перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFA) - синтетични химикали, често използвани в опаковките на храни. Те обаче проникват и в пуканките и съответно в тялото ни, когато ги ядем. И тъй като отнемат дълго време, за да се разградят, могат лесно да се натрупат в кръвта ни с течение на времето.
Могат да навредят на белите ни дробове
Както можем да предположим (а и не бихме сбъркали), вкусът на масло в пуканките е напълно изкуствен. Постига се чрез химическа смес, която често съдържа диацетил, който голяма част от лекарите определят като "отрова" и може да доведе до облитериращ бронхиолит. Това е състояние, при което пътищата в белите дробове се възпаляват и води до честа кашлица и задух, пише lifestyle.bg.
Съдържат много наситени мазнини
Дори и да оставим настрана всички вредни химикали в опаковката, както и изкуствените аромати, няма как да пренебрегнем факта, че повечето пуканки за микровълнова са пълни с наситени мазнини, включително палмово масло. В някои опаковки съдържанието на наситени мазнини е до четири грама само за една порция (или около една трета от пакета). А това количество е 20 процента от препоръчителния ни дневен прием.
Съдържат и твърде много натрий
Мазните храни обикновено изискват солидно количество сол, за да ги балансират. И пуканките за микровълнова не правят изключение. Само в една порция от тях има около 250-300 mg натрий, което е приблизително 15 процента от дневната препоръчителна стойност. Предвид това едва ли има как да не ни се допие някоя газирана напитка.
Също толкова лесно (а и по-здравословно) е да си ги направим сами
Добрата новина е, че можем да избегнем всички вредни химикали и да контролираме количеството наситени мазнини и натрий, които консумираме с пуканките, като просто си ги направим сами вместо да ги купуваме пакетирани в магазина. Всичко, което ни е нужно, е съд с капак, малко растително масло и непукани зърна пуканки. Лесно е и отнема приблизително същото време, което би ни било необходимо, за да отворим пакета с пуканки и да изчакаме да се изпукат в микровълновата. Освен това домашните пуканки имат и още едно предимство - можем да ги овкусим с различни подправки и миксове по наш вкус, пише Delish.